Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyjątkowo szybka do zrobienia szarlotka sypana. Idealna do kawy dla niespodziewanych gości. Jest bardzo, bardzo smaczna i zachwyca prostotą wykonania. Można ja podawać na ciepło z gałką lodów waniliowych, ale jest równie smaczna na zimno, na drugi dzień, jeśli uda się Wam ocalić kawałek.
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 214
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34104
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 509
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 3169
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 214
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34104
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 509
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 3169
Składniki
Masło lekko zamrozić, aby łatwiej dało się ucierać. Przygotować ciasto: Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, proszek do pieczenia, kaszę oraz oba cukry. Całość bardzo dobrze ze soba wymieszać.
Następnie przygotować jabłka: Umyte jabłka obrać ze skorki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Obrane i starte jabłka doprawić cynamonem i cukrem do smaku. Jeśli jabłka są bardzo słodkie może nie być potrzeby ich dosładzania. Lekko zmrożone masło zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Dno tortownicy o wymiarach 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na jej dno wysypać jedną trzecią przygotowanego, sypkiego ciasta. Na rozsypanych składnikach ułożyć równomiernie część startego masła. Na tak przygotowanej warstwie ułożyć połowę jabłek. Czynność powtarzać do wykończenia składników. Patrz film. Trzeba pamiętać o tym aby masło wyłożyć równomiernie na każdej warstwie sypkiego ciasta, to ono i sok z jabłek przyczynią się do zespolenia wszystkich składników i ciasto nie będzie się sypało.
Przygotowane w ten sposób ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 st C, funkcja piekarnika góra – dol. Ciasto piec około 50 – 60 minut. Upieczoną szarlotkę studzić w formie. Gotową szarlotkę posypać cukrem pudrem. Smacznego!