Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szarlotka tutti frutti"
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 22
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 11
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 22
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 11
Składniki
130 min • Porcja 197 kcal • Koszt porcji 2,00 zł • Przepis na 10-12 porcji
Mąkę mieszam z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem. Zimne masło siekam z mąką. Dodaję żółtka, siekam i zagniatam ciasto. Dzielę je na trzy części. Dwie z nich owijam folią spożywczą i wkładam do zamrażarki na co najmniej godzinę.
Trzecią część rozwałkowuję na prostokąt i wykładam do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do lodówki na godzinę. Ciasto nakłuwam widelcem i podpiekam ok. 15 minut w temp. 200oC. Potem odstawiam do przestudzenia.
Owoce obieram, kroję w plasterki. W misce mieszam je z sokiem z cytryny. Na podpie- czony spód wykładam owoce, wyrównuję ich wierzch i posypuję równomiernie cynamonem. Na owoce ścieram na tarce jedną część zamrożonego ciasta.
Białka ubijam na sztywną pianę. Stopniowo dodaję cukier puder, potem mąkę ziemniaczaną. Delikatnie mieszam łyżką. Wykładam na owoce. Na wierzch ścieram drugą część ciasta. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 200oC i piekę godzinę.Źródło: Kobieta i życie