Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Masz ochotę na lekki, a zarazem aromatyczny placek? Wypróbuj nasz przepis na szarlotkę tutti frutti. Jest to ciekawa alternatywa dla klasycznej wersji tego ciasta, jednak warta uwagi.
Blaszka 25 x 30 cm
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 351
Polecam.
Odsłon: 344
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 351
Polecam.
Odsłon: 344
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Masło posiekaj na stolnicy razem z mąką, proszkiem do pieczenia i połową szklanki cukru pudru. Dodaj żółtka i szybko zagnieć ciasto. Podziel je na 3 równe części. Dwie z nich owiń w folię i włóż do zamrażalnika. Trzecią część wylep dno foremki o wymiarach 25 x 30 cm, wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki i schłodź przez pół godziny.
Po tym czasie zapiecz ciasto w piekarniku nagrzanego do 200 stopni Celsjusza przez około 15 minut, aż nabierze jasnozłotego koloru. W tym czasie umyj i obierz owoce. Podziel je na ćwiartki, wytnij z jabłek i gruszek gniazda nasienne, a z brzoskwini pestki. Każdą ćwiartkę pokrój na cienkie plasterki. Wszystkie owoce wymieszaj w misce razem z sokiem z cytryny.
Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj do nich pozostały cukier i ubijaj, aż się rozpuści. Na sam koniec dodaj mąkę ziemniaczaną i wymieszaj wszystko delikatnie łyżką.
Na zapieczony spód ciasta wyłóż owoce i równomiernie posyp cynamonem. Zetrzyj na nie na tarce jedną część zamrożonego ciasta, a następnie wyłóż pianę. Na wierzch zetrzyj drugą część ciasta. Piecz ciasto w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około godzinę.
Po wyjęciu ciasta z piekarnika oprósz je cukrem pudrem.