Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pysznie krucha, rozpływająca się w ustach szarlotka. Z przepisu wychodzi duża blacha ciasta :)
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 292
Przepis na aromatyczny makaron tagliatelle, pachnący młodym czosnkiem i śwież...
Odsłon: 18582
Oxymel to świetny domowy wspomagacz odporności! Nazwa oznacza z łaciny dosłow...
Odsłon: 108
Przepis dnia
Malfatti to włoskie małe kluseczki przeważnie ze szpinakiem i serem, polane s...
Odsłon: 292
Przepis na aromatyczny makaron tagliatelle, pachnący młodym czosnkiem i śwież...
Odsłon: 18582
Oxymel to świetny domowy wspomagacz odporności! Nazwa oznacza z łaciny dosłow...
Odsłon: 108
Składniki
Ciasto: Jajka i żółtka ubijamy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na biały , puszysty krem. Do miski przekładamy obie mąki, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy, dodajemy masło i dobrze siekamy. Następnie dodajemy śmietanę, ubite jajka i zagniatamy ciasto. Chowamy do lodówki.
Nadzienie: Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, podlewamy odrobiną wody i dusimy na małym ogniu, często mieszając. Gdy jabłka zaczynają się rozpadać dodajemy cukier do smaku i cynamon. Pod koniec wsypujemy galaretkę. Mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Przygotowanie ciasta do pieczenia: Ciasto z lodówki dzielimy na 2 części większą i mniejszą. Większą wałkujemy i wykładamy na dużą blachę (wykładamy papierem do pieczenia) Podpiekamy ok. 10 - 15 minut w 200 st. C aż lekko się zarumieni. Mniejszą część ciasta chowamy do lodówki.
Beza: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i dobrze ubijamy (5 minut) Pod koniec dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i delikatnie mieszamy za pomocą łyżki.
Końcowe składanie i pieczenie: Na podpieczone ciasto wykładamy jabłka, smarujemy bezę, ścieramy ciasto z lodówki. Pieczemy ok. 1 godzinę w 180 st. C ustawienie góra dół. Smacznego :)