Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szarlotka z bezą orzechową"
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1551
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 694
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 677
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 267
Czas na świąteczne wędzenie.
Odsłon: 1551
Zrazy nadziewane i zawijane można robić z różnych mięs, ale te klasyczne są z...
Odsłon: 694
Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 677
Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 267
Składniki
60 min + 2 h • Porcja ok. 190 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 10-12 porcji
Mąkę przesiewam na stolnicę. Dokładam pozostałe ciasta i zagniatam je. Gotowe dzielę na dwie części. Każdą wałkuję, wykładam na blaszkę, nakłuwam widelcem i piekę do zrumienienia w 180°C. Upieczone kruche ciasta studzę.
Jabłka ścieram na tarce i smażę ok. 15 minut, by zmiękły. Mieszając, wsypuję galaretkę i żelatynę. Masę studzę. Tężejącą przekładam ciasto.
Orzechy zaparzam w gotującym się mleku i studzę. Jajka ubijam z cukrem na parze. Masło ucieram i dodaję do niego jajka. Dokładam orzechy. Masę wykładam na przełożone jabłkami ciasto kruche.
Białka ubijam na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodaję stopniowo cukier. Gdy się rozpuści, wsypuję posiekane orzechy. Bezę wykładam na blaszkę i wkładam ją do na- grzanego do 250°C piekarnika na 5 min. Potem zmniejszam temperaturę do 100°C i suszę bezę ok. 2 godz. Upieczoną, wystudzoną wykładam na masę orzechową. Ciasto chłodzę, by zastygło.
Wierzch dowolnie dekoruję. Tym razem polałam bezę rozpuszczoną mleczną czekoladą.Źródło: Kobieta i życie