Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szarlotka z bezą orzechową"
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1410
Polecam.
Odsłon: 217
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 19
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 243
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7979
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1410
Polecam.
Odsłon: 217
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 19
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 243
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7979
Składniki
60 min + 2 h • Porcja ok. 190 kcal • Koszt porcji ok. 2 zł • Przepis na 10-12 porcji
Mąkę przesiewam na stolnicę. Dokładam pozostałe ciasta i zagniatam je. Gotowe dzielę na dwie części. Każdą wałkuję, wykładam na blaszkę, nakłuwam widelcem i piekę do zrumienienia w 180°C. Upieczone kruche ciasta studzę.
Jabłka ścieram na tarce i smażę ok. 15 minut, by zmiękły. Mieszając, wsypuję galaretkę i żelatynę. Masę studzę. Tężejącą przekładam ciasto.
Orzechy zaparzam w gotującym się mleku i studzę. Jajka ubijam z cukrem na parze. Masło ucieram i dodaję do niego jajka. Dokładam orzechy. Masę wykładam na przełożone jabłkami ciasto kruche.
Białka ubijam na sztywno z dodatkiem szczypty soli. Do ubitych dodaję stopniowo cukier. Gdy się rozpuści, wsypuję posiekane orzechy. Bezę wykładam na blaszkę i wkładam ją do na- grzanego do 250°C piekarnika na 5 min. Potem zmniejszam temperaturę do 100°C i suszę bezę ok. 2 godz. Upieczoną, wystudzoną wykładam na masę orzechową. Ciasto chłodzę, by zastygło.
Wierzch dowolnie dekoruję. Tym razem polałam bezę rozpuszczoną mleczną czekoladą.Źródło: Kobieta i życie