Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wiem , że na temat szarlotki powiedziano już wiele , a moja wersja jest taka. Polecam spróbować.
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4939
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13351
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5825
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7492
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4939
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13351
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5825
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7492
Składniki
Jablka obieramy kroimy dusimy z odrobiną wody ( mieszamy zeby nie przypalić) Słodzimy dodajemy kaszkę manną odstawiamy do przestygnięcia.
Mąkę wsypujemy do miski ,dodajemy proszek do pieczenia , cukier pokrojone masło. Siekamy . dodajemy żółtka śmietanę i i zagniatamy ciasto. Z zagniecionego ciasta robimy wałek. 1/3 ciasta odkrawamy i wrzucamy do zamrażarki. Pozostałe 2/3 schładzamy w lodówce okolo 1 godz.
Bialka ubijamy na sztywno z ociupinką soli .Dodajemy po trochę cukru i ubijamy dalej. Na samym końcu wsypujemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej.
Ciasto z lodówki wałkujemy i kladziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy około 20 min. Wykladamy jabłka , na nie pianę z bialek i kruszymy ciasto które mieliśmy w zamrażalniku. Pieczemy okolo 1 godziny w 180 stopniach. Ciasto na wierzchu musi mieć złoty kolor a pianka twarda. Smacznego.