Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Już babcie i mamy uczyły nas, żeby nie marnować dobrego jedzenia. Jeśli pieczywo stało się twarde, pamiętaj, że możesz je jeszcze wykorzystać. Świetnym sposobem na niemarnowanie resztek będzie przygotowanie prostego ciasta. Szarlotka z czerstwego pieczywa to wyjątkowy i bardzo smaczny deser. Wypróbuj przepis już dziś!
Standardowej wielkości keksówka
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 25
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 105
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 694
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 72
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 25
Klasyka na polskim stole, śledzie w oleju. Sprawdzą się na co dzień i od świę...
Odsłon: 105
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 694
Masz dylemat, co zjeść? Ta zapiekanka jest świetna na każdą porę dnia i na ka...
Odsłon: 72
Składniki
Dwie łyżki masła rozpuść w rondelku. Gdy będzie już płynne, wlej miód i mieszaj, aż do połączenia. Dodaj mleko, wymieszaj. Odstaw do wystygnięcia.
Gdy mikstura będzie chłodniejsza, dodaj przyprawy (według uznania, ale niezbyt dużo, bo są bardzo aromatyczne). Ewentualnie dorzuć także suszone owoce (nie jest to obowiązkowe).
Do osobnej miski wbij jajka i rozkłóć delikatnie. Przelej do mikstury i całość przemieszaj, aby składniki dobrze się połączyły.
Czerstwe pieczywo pokrój w grubą kostkę. Przełóż je do pozostałych składników i dociśnij, aby chleb moczył się w płynie. Odstaw na ok. 5 minut, pilnując, by pieczywo się namaczało.
Przygotuj formę do pieczenia i nasmaruj ją masłem. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza, w trybie góra-dół. Do keksówki włóż namoczony chleb i owoce, po czym zalej je pozostałym płynem. Piecz przez ok. 30-40 minut.
Szarlotka z czerstwego chleba nadaje się do jedzenia na ciepło i zimno. Smacznego!