Dziś zapraszam na kruchą i delikatną szarlotkę z owocami oraz lekką kisielową pianką. To ciasto przypomina mi smaki dzieciństwa. Idealnie komponuje się z popołudniową kawą lub kubeczkiem ciepłego kakao.
Szarlotka z pianką kisielową i owocami
Składniki
- CIASTO:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- 32 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- NADZIENIE:
- 1 kg startych jabłek (zasmażanych)
- 400 g śliwek (świeżych lub z kompotu)
- około 100 g powideł śliwkowych
- 2 opakowania kisielu
- około 3/4 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki
- CIASTO:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- 32 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- NADZIENIE:
- 1 kg startych jabłek (zasmażanych)
- 400 g śliwek (świeżych lub z kompotu)
- około 100 g powideł śliwkowych
- 2 opakowania kisielu
- około 3/4 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Etapy przygotowania
Żółtka oddzielamy od białek. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier (zwykły i waniliowy), proszek do pieczenia oraz żółtka, siekamy wszystko nożem i energicznie zagniatamy. Powstałe ciasto dzielmy na dwie części, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 40 minut.
Z białek ubijamy sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy do nich cukier, a na koniec kisiele oraz 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Blaszkę o wymiarach 36 cm x 24,5 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim jedną część ciasta (możemy je zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Na ciasto układamy zasmażone jabłka, pokrojone śliwki (użyłam tych z kompotu) oraz kilka łyżeczek powideł śliwkowych. Na warstwę owocową układamy piankę kisielową, a na nią ścieramy drugą część ciasta.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 50 minut. Po ostygnięciu możemy posypać ciasto cukrem pudrem. Życzę smacznego! :)

Przepis w Waszym wykonaniu (9)


Komentarze do przepisu (1)
Ostatnio komentowane przepisy

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1210

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1325
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Fasolka
- Papryka
- Buraki
- Ryby
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 201
Ostatnio komentowane przepisy

Pasuje na śniadanko.
- Wielkanoc
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Warzywa
- Nabiał
- Jajka
- Ser
- Mięso
- Przyprawy
- Kolendra
- Jajka
- Dla zdrowia
Odsłon: 1210

Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
- Impreza
- Do pracy
- Włoska
- Śródziemnomorska
- Makaron
- Warzywa
- Kukurydza
- Ryby
- Tuńczyk
- Przyprawy
- Makarony
- Makaronowe
Odsłon: 1325
Niedawno na naszym stole pojawiła się kaukaska sałatka winegret, a raczej kau...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Grill
- Do pracy
- Ukraińska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wegetariańskie
- Wegańskie
- Warzywa
- Ziemniaki
- Kapusta
- Fasolka
- Papryka
- Buraki
- Ryby
- Przyprawy
- Dla zdrowia
Odsłon: 201



Składniki
- CIASTO:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- 32 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- NADZIENIE:
- 1 kg startych jabłek (zasmażanych)
- 400 g śliwek (świeżych lub z kompotu)
- około 100 g powideł śliwkowych
- 2 opakowania kisielu
- około 3/4 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Żółtka oddzielamy od białek. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier (zwykły i waniliowy), proszek do pieczenia oraz żółtka, siekamy wszystko nożem i energicznie zagniatamy. Powstałe ciasto dzielmy na dwie części, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 40 minut.
Z białek ubijamy sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy do nich cukier, a na koniec kisiele oraz 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.
Blaszkę o wymiarach 36 cm x 24,5 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim jedną część ciasta (możemy je zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Na ciasto układamy zasmażone jabłka, pokrojone śliwki (użyłam tych z kompotu) oraz kilka łyżeczek powideł śliwkowych. Na warstwę owocową układamy piankę kisielową, a na nią ścieramy drugą część ciasta.
Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 50 minut. Po ostygnięciu możemy posypać ciasto cukrem pudrem. Życzę smacznego! :)