Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10520
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6073
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5332
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12934
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4676
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10520
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6073
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5332
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12934
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4676
Składniki
Mąkę zmieszamy z proszkiem do pieczenia a następnie siekamy z margaryną.Jajka żółtka oddzielić od białek.Żółtka śmietanę oraz 3/4 szklanki cukru ubić na puszysto.Dodać do sypkich składników ,zagnieść ciasto.Podzielić na dwie części.Jedną część schłodzić w lodówce a drugą zamrozić w zamrażalniku na 1 godz.
Pigwę i jabłka utrzeć na tarce o grubszych oczkach.Dodać szklankę cukru i usmażyć,są lekko kwaskowe jeżeli ktoś lubi słodsze to zwiększyć porcję cukru.
Blaszkę 25x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Schłodzone w lodówce ciasto ,rozwałkować i włożyć do blaszki. Na ciasto wyłożyć usmażone jabłka z pigwą.
Białka ubić na sztywno dodając 1/4 szklanki cukru.Wyłożyć na masę jabłkowo- pigwową.
Wierzch pokryć ciastem utartym z zamrażalnika.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni,piec około 40 min. lub do dobrego zrumienienia.