Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szarlotka z dużą ilością pigwy. Rodzina orzekła że lepsza niż z jabłkami. Na kruchym cieście do kawy najlepsza jeszcze ciepła. Do pigwy trzeba dodać sok z cytryny żeby nie ściemniała. Jest jesień jest pigwa.
Danie robi się w kilka chwil. Wystarczy kilka składników i mamy pyszną pastę.
Odsłon: 66
Ziemniaki z marchewką do obiadu to jeden ze sposobów przemycania zdrowia do n...
Odsłon: 126
Danie robi się w kilka chwil. Wystarczy kilka składników i mamy pyszną pastę.
Odsłon: 66
Ziemniaki z marchewką do obiadu to jeden ze sposobów przemycania zdrowia do n...
Odsłon: 126
Składniki
pigwa: Pigwę obieram, wydrążam nasiona i kroję w kostkę. Przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, 100 ml wody, cukier i na wolnym ogniu przesmażam aż będzie miękka, ale mają zostać kawałki owocu. Na końcu dodaję proszek budyniowy i mieszam, chwilę przesmażając.
ciasto: Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło zimne pokrojone, żółtka, sól, cukier puder, proszek do pieczenia. Migdały zalałam gorącą wodą, odstawiłam na 15 minut i obrałam ze skórki. Następnie zmieliłam blenderem. Zmielone dodałam do ciasta które zagniatam krótko. Wstawiam do lodówki na godzinę. Odkładam 1/4 ciasta na kratkę i serduszka. Ciasto wałkuję na papierze do pieczenia na średnicę formy moja ma 23 cm plus bok. Dno formy wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto. Ciężko jest przełożyć cały format ciasta w całości. Ja wykładam spód ciasta i doklejam potem bok. Spód nakłuwam widelcem. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 200 stopni góra dół na 20 minut aż się zrumieni. Po wyjęciu studzę, i wykładam na nie pigwę. Z reszty ciasta wycinam paski i robię kratkę oraz wycinam serduszka nożykiem które układam na około.