Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienita szarlotka z bezą, daleka kuzynka słynnego sernika z rosą.. Upieczona na pysznym cieście z beza udekorowana złotymi kropelkami rosy. Ta szarlotka Was zachwyci swoim smakiem i wyglądem.
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5680
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 69
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 102
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 586
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5680
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 69
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 102
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 586
Składniki
Zrobić ciasto: W misce utrzeć zalotka wraz z cukrem, na puszysta masę. Do utartych żółtek ciągle mieszając, dodać śmietanę. Na koniec przesiać make z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze wymieszać. Gotowe ciasto przelać do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Moja forma o wymiarach 23 x 29 cm. Piec w nagrzanym piekarniku, funkcja góra – dół, w 180 st. C. 30 minut.
W międzyczasie przygotować jabłka: Jabłka obrać ze skórki, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w kostkę. W dużym garnku podsmażyć jabłka wraz z cukrem i przyprawami. Kiedy ciasto się podpiecze wyłożyć na nie jeszcze cieple jabłka i całość zapiec następne 15 minut.
Na koniec zrobić bezę: do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną piane, powoli dodając cukier. Gotową bezę wyłożyć na upieczone jabłka. Nożem lub końcem łyżki można na niej zrobić wyżłobienia, w których będzie zbierać się „rosa” Ciasto włożyć z powrotem do piekarnika i podpiec następne 5 – 10 minut. Ciasto wystudzić powoli w formie. Smacznego!