Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wyśmienita szarlotka z bezą, daleka kuzynka słynnego sernika z rosą.. Upieczona na pysznym cieście z beza udekorowana złotymi kropelkami rosy. Ta szarlotka Was zachwyci swoim smakiem i wyglądem.
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 314
Królowa grilla :)
Odsłon: 98
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 78
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 94
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 314
Królowa grilla :)
Odsłon: 98
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 78
Ciasto jest bardzo łatwe do przygotowania. Jest lekkie, pyszne i mocno truska...
Odsłon: 94
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 215
Składniki
Zrobić ciasto: W misce utrzeć zalotka wraz z cukrem, na puszysta masę. Do utartych żółtek ciągle mieszając, dodać śmietanę. Na koniec przesiać make z proszkiem do pieczenia. Całość dobrze wymieszać. Gotowe ciasto przelać do formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Moja forma o wymiarach 23 x 29 cm. Piec w nagrzanym piekarniku, funkcja góra – dół, w 180 st. C. 30 minut.
W międzyczasie przygotować jabłka: Jabłka obrać ze skórki, usunąć z nich gniazda nasienne i pokroić w kostkę. W dużym garnku podsmażyć jabłka wraz z cukrem i przyprawami. Kiedy ciasto się podpiecze wyłożyć na nie jeszcze cieple jabłka i całość zapiec następne 15 minut.
Na koniec zrobić bezę: do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną piane, powoli dodając cukier. Gotową bezę wyłożyć na upieczone jabłka. Nożem lub końcem łyżki można na niej zrobić wyżłobienia, w których będzie zbierać się „rosa” Ciasto włożyć z powrotem do piekarnika i podpiec następne 5 – 10 minut. Ciasto wystudzić powoli w formie. Smacznego!