Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealnie kruche ciasto i soczyste jabłka pachnące cynamonem to połączenie wręcz idealne. Każdy, kto spróbuje, z pewnością poprosi was o przepis.
Blaszka o wymiarach 24 x 24 cm
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8164
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1175
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4548
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 579
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8164
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1175
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9932
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4548
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 579
Składniki
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta przekładamy do miski, zaczynając od mąki, proszku do pieczenia po masło, smalec, cukier, jajka i śmietanę. Początkowo składniki siekamy nożem. Następnie ciasto wyrabiamy dłońmi.
Z gotowego ciasta formujemy kulę. Dzielimy ją na dwa równej wielkości kawałki, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na minimum 40 minut do lodówki.
W tym czasie zabieramy się za nadzienie do szarlotki. Jabłka obieramy cienko ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Starte jabłka przyprawiamy cynamonem i odstawiamy na bok na około 15 minut. Po tym czasie odlewamy nagromadzony sok.
Blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Z lodówki wyciągamy pierwszy kawałek ciasta. Rozwałkowujemy go na kształt formy. Wylepiamy nim spód i brzegi blaszki. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku przez około 20 minut.
Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika. Masę jabłkową wykładamy na ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Następnie wyciągamy z lodówki drugi kawałek ciasta, który ścieramy na tarce na grubych oczkach i rozsypujemy po całej powierzchni placka.
Szarlotkę ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut.
Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce. Smacznego!