Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealnie kruche ciasto i soczyste jabłka pachnące cynamonem to połączenie wręcz idealne. Każdy, kto spróbuje, z pewnością poprosi was o przepis.
Blaszka o wymiarach 24 x 24 cm
Polecam.
Odsłon: 295
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 279
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 151
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 123
Polecam.
Odsłon: 295
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 279
W weekend nie musimy chleba jeść, polecam cieplutkie, chrupiące bułeczki.
Odsłon: 151
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 123
Składniki
Wszystkie składniki potrzebne do przygotowania ciasta przekładamy do miski, zaczynając od mąki, proszku do pieczenia po masło, smalec, cukier, jajka i śmietanę. Początkowo składniki siekamy nożem. Następnie ciasto wyrabiamy dłońmi.
Z gotowego ciasta formujemy kulę. Dzielimy ją na dwa równej wielkości kawałki, owijamy je folią spożywczą i wkładamy na minimum 40 minut do lodówki.
W tym czasie zabieramy się za nadzienie do szarlotki. Jabłka obieramy cienko ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach. Starte jabłka przyprawiamy cynamonem i odstawiamy na bok na około 15 minut. Po tym czasie odlewamy nagromadzony sok.
Blaszkę o wymiarach 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Z lodówki wyciągamy pierwszy kawałek ciasta. Rozwałkowujemy go na kształt formy. Wylepiamy nim spód i brzegi blaszki. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku przez około 20 minut.
Podpieczony spód wyciągamy z piekarnika. Masę jabłkową wykładamy na ciasto i wyrównujemy powierzchnię. Następnie wyciągamy z lodówki drugi kawałek ciasta, który ścieramy na tarce na grubych oczkach i rozsypujemy po całej powierzchni placka.
Szarlotkę ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 40 minut.
Po upieczeniu ciasto studzimy na kratce. Smacznego!