Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szkockie kotleciki z jajkami"
Polecam.
Odsłon: 298
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 91
Polecam.
Odsłon: 298
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 91
Składniki
1. Jedno jajko odłóż, a pozostałe włóż do wrzącej, lekko posolonej wody. Gotuj około 5 minut, aby żółtka nie całkiem się ścięły. Jajka odcedź, przestudź, polewając zimną wodą, obierz ze skorupki. Cebulę oraz czosnek obierz, posiekaj.
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę z czosnkiem, mieszając, zeszklij je. Mięso mielone przełóż do miseczki. Dodaj cebulę z czosnkiem oraz odciśniętą kajzerkę i musztardę. Do mięsnej masy wbij surowe jajko. Przypraw ją do smaku solą, pieprzem, słodką papryką, cząbrem oraz suszoną natką i gorczycą. Dobrze całość wyrób.
Z masy uformuj 10 cienkich placuszków. Na każdym ułóż po jednym jajku. Zlep brzegi, tak by masa mięsna dobrze pokryła całe jajko. Kotlety obtocz w tartej bułce (wcześniej możesz wymieszać ją z mielonymi migdałami albo ziarenkami sezamu).
Partiami kładź je na patelnię z rozgrzanym olejem. Smaż około 10 minut. Często obracaj, aby kotleciki zrumieniły się ładnie ze wszystkich stron.
Czas przygotowania: 35 minut. 1 porcja: 345 kcal. Cena porcji: 2,30 złŹródło: Tina