Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
"Szneki z glancem", czyli drożdżówki z lukrem. Tym razem według przepisu, który znalazłam w książce Hanny Szymanderskiej "KUCHNIA POLSKA. Potrawy regionalne". Przepis szczerze Wam polecam. Drożdżówki wyszły mięciutkie i puszyste.
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 42
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 31
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 57
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 47
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 42
Na wstępie zachwalę nie samo danie, lecz wolnowar, który jest nie tylko wybaw...
Odsłon: 31
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 57
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 47
Składniki
Drożdże ucieram z łyżką mąki, a następnie zalewam ciepłym mlekiem (używam do tego celu 3/4 szklanki mleka!!!!!!!!!!!!!). Mieszam i odstawiam pod przykryciem w ciepłym miejscu. Jajka ucieram z cukrem i solą. Następnie dodaję wyrośnięty zaczyn oraz przesianą mąkę. Całość dokładnie wyrabiam.
Masło rozpuszczam w rondelku na wolnym ogniu i pozostawiam do przestudzenia. Ciepłe, ale nie gorące masło wlewam do ciasta. Ciasto znów dokładnie wyrabiam, do czasu, aż tłuszcz się wchłonie. Jeśli tłuszcz mimo Twojego wysiłku nie wchłania się całkowicie, dodaj odrobinę mąki. Po wyrobieniu ciasto jeszcze trochę ubijam i pozostawiam w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto przekładam na wysypaną mąką stolnicę. Formuję z niego cienkie wałki, które zwijam w "ślimaczki". Drożdżówki pozostawiam do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdżówki smaruję mlekiem i wkładam do nagrzanego piekarnika. Piekę na złoty kolor (około 20 minut w temperaturze ok. 180-200 st.C), jeszcze ciepłe smarujemy lukrem.