Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śląski przepis na orzeźwiający, lekki jak chmurka deser. Nie jestem ze śląska, ale bywając w Katowicach jadłam ten deser i zakochałam się w nim. Wykonanie jest banalne, a efekt zachwycający! Przepis pochodzi z książki "Polska kuchnia regionalna"
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 42
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 56
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 47
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 74
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 42
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 56
Warzywny dodatek do pieczonych mięs lub propozycja jarskiej kolacji. :)
Odsłon: 47
Jarzynowy torcik to kompozycja składająca się z kalafiora, brokuła i marchewk...
Odsłon: 74
Bób z jabłkami i majerankiem to idealny przepis na obiad w upalny, letni dzie...
Odsłon: 37
Składniki
Z tej porcji wychodzą 4 pucharki szpajzy. Cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę i wyciskamy z niej sok. Jajka dokładnie myjemy i sparzamy. Ubijamy białka na sztywną pianę (można dodać odrobinę cukru lub szczyptę soli). Żółtka ucieramy z cukrem, aż będą jasne i kremowe. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i podgrzewamy. Mieszamy do rozpuszczenia. Mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do pucharków. Podajemy lekko schłodzone. Można podawać z bitą śmietaną.