Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śląski przepis na orzeźwiający, lekki jak chmurka deser. Nie jestem ze śląska, ale bywając w Katowicach jadłam ten deser i zakochałam się w nim. Wykonanie jest banalne, a efekt zachwycający! Przepis pochodzi z książki "Polska kuchnia regionalna"
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 106
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4486
Na dzisiejszy obiad proponuję filet z dorsza w sosie orzechowym. Dorsz jest b...
Odsłon: 106
Schab w pysznym sosie z zielonym pieprzem. Sos nie jest ostry, ale ma pieprzo...
Odsłon: 4486
Składniki
Z tej porcji wychodzą 4 pucharki szpajzy. Cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę i wyciskamy z niej sok. Jajka dokładnie myjemy i sparzamy. Ubijamy białka na sztywną pianę (można dodać odrobinę cukru lub szczyptę soli). Żółtka ucieramy z cukrem, aż będą jasne i kremowe. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i podgrzewamy. Mieszamy do rozpuszczenia. Mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do pucharków. Podajemy lekko schłodzone. Można podawać z bitą śmietaną.