Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śląski przepis na orzeźwiający, lekki jak chmurka deser. Nie jestem ze śląska, ale bywając w Katowicach jadłam ten deser i zakochałam się w nim. Wykonanie jest banalne, a efekt zachwycający! Przepis pochodzi z książki "Polska kuchnia regionalna"
Dzisiaj proste i szybkie ciasteczka krucho maślane przygotowane zaledwie z ki...
Odsłon: 144
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 269
Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.
Odsłon: 1137
Gorąca i aromatyczna zapiekanka z brokułów z sosem jajeczno-serowym. Zapiekan...
Odsłon: 631
Skoro mam przygotowaną masę makową, łatwo mogę upiec szybkie roladki francusk...
Odsłon: 262
Dzisiaj proste i szybkie ciasteczka krucho maślane przygotowane zaledwie z ki...
Odsłon: 144
Przepis tradycyjny na pysznego , o chrupiącej skórce pstrąga, pieczonego w ca...
Odsłon: 269
Smaczne i proste w przygotowaniu do barszczu czerwonego i nie tylko.
Odsłon: 1137
Gorąca i aromatyczna zapiekanka z brokułów z sosem jajeczno-serowym. Zapiekan...
Odsłon: 631
Skoro mam przygotowaną masę makową, łatwo mogę upiec szybkie roladki francusk...
Odsłon: 262
Składniki
Z tej porcji wychodzą 4 pucharki szpajzy. Cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę i wyciskamy z niej sok. Jajka dokładnie myjemy i sparzamy. Ubijamy białka na sztywną pianę (można dodać odrobinę cukru lub szczyptę soli). Żółtka ucieramy z cukrem, aż będą jasne i kremowe. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i podgrzewamy. Mieszamy do rozpuszczenia. Mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do pucharków. Podajemy lekko schłodzone. Można podawać z bitą śmietaną.