Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śląski przepis na orzeźwiający, lekki jak chmurka deser. Nie jestem ze śląska, ale bywając w Katowicach jadłam ten deser i zakochałam się w nim. Wykonanie jest banalne, a efekt zachwycający! Przepis pochodzi z książki "Polska kuchnia regionalna"
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 206
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 438
Świąteczny klops.
Odsłon: 157
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 206
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 438
Świąteczny klops.
Odsłon: 157
Składniki
Z tej porcji wychodzą 4 pucharki szpajzy. Cytrynę sparzamy, ścieramy skórkę i wyciskamy z niej sok. Jajka dokładnie myjemy i sparzamy. Ubijamy białka na sztywną pianę (można dodać odrobinę cukru lub szczyptę soli). Żółtka ucieramy z cukrem, aż będą jasne i kremowe. Żelatynę zalewamy wodą, mieszamy i podgrzewamy. Mieszamy do rozpuszczenia. Mieszamy wszystkie składniki i przekładamy do pucharków. Podajemy lekko schłodzone. Można podawać z bitą śmietaną.