Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto szpinakowe przełożone delikatną masą serową. Idealne do popołudniowej kawy.
tortownica, miska, mikser, piekarnik,
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7224
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2683
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20194
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 582
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 805
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 7224
Mięciutka pierś kurczaka w kremowym pomidorowym sosie to idealny obiad w upal...
Odsłon: 2683
Przepis dnia
Co powiecie na chrupiące gofry z owocami? Poniżej dzielimy się z Wami przepis...
Odsłon: 20194
Przepis na obiad, w którym mieszamy ze sobą marchewkę, filety z dorsza oraz b...
Odsłon: 582
Lato w słoiku to dobry pomysł na zatrzymanie darów lata w zestawach sałatkowy...
Odsłon: 805
Składniki
Wykonanie masy serowej: Ser mielimy dwukrotnie przez sitko serowe (2,5 mm śr.) lub rozdrabniamy blenderem. Rozpuszczamy galaretki w 400 ml wrzącej wody, studzimy. Gęstniejące galaretki miksujemy z serem. Ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę łączymy z masą serową, miksujemy na wolniejszych obrotach.
Wykonanie ciasta: Szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody, dodajemy pół szklanki oleju i blenderem rozdrabniamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy. Po dodaniu cukru dodajemy w odstępach kilkunastu sekundowych po jednym żółtku i mikserem miksujemy. Po dodaniu wszystkich żółtek mikser odstawiamy, dalej będziemy mieszać powoli, patką silikonową. Mąkę umieszczamy w przesiewaczu i stopniowo siejemy ją do ubitej piany, wolno mieszamy patką żeby nie naruszyć struktury ubitej piany. Dodajemy pozostały olej, na koniec dodajemy szpinak i wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy 24 cm średnicy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 25-30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku jeszcze przez około 15 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Ostudzone wyjmujemy z formy i przecinamy na dwa plastry. Jeden plaster ciasta wkładamy na dno tortownicy, na to wykładamy masę serową, układamy na masę serową drugi plaster ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki dekorujemy górę ciasta. Górę ciasta smarujemy pozostałą masą serową oprócz choinki, posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)