Ciasto szpinakowe przełożone delikatną masą serową. Idealne do popołudniowej kawy.
Szpinakowe ciasto z masą serową.
Składniki
Ciasto:
- mąka pszenna Typ-450 3 szklanki
- jajka kurze 8 szt
- cukier 1 szklanka
- cukier waniliowy 16 g
- proszek do pieczenia 3 łyżeczki
- olej 1 szklanka
- szpinak mrożony 40 dag
- prażone wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta
- żurawina mrożona do dekoracji choinki
Masa serowa:
- ser biały 50 dag
- śmietana 36% 800 ml
- galaretka cytrynowa 2 szt
- cukier puder 5 łyżek
Składniki
Ciasto:
- mąka pszenna Typ-450 3 szklanki
- jajka kurze 8 szt
- cukier 1 szklanka
- cukier waniliowy 16 g
- proszek do pieczenia 3 łyżeczki
- olej 1 szklanka
- szpinak mrożony 40 dag
- prażone wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta
- żurawina mrożona do dekoracji choinki
Masa serowa:
- ser biały 50 dag
- śmietana 36% 800 ml
- galaretka cytrynowa 2 szt
- cukier puder 5 łyżek

Potrzebne przybory kuchenne
tortownica, miska, mikser, piekarnik,
Etapy przygotowania
Wykonanie masy serowej: Ser mielimy dwukrotnie przez sitko serowe (2,5 mm śr.) lub rozdrabniamy blenderem. Rozpuszczamy galaretki w 400 ml wrzącej wody, studzimy. Gęstniejące galaretki miksujemy z serem. Ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę łączymy z masą serową, miksujemy na wolniejszych obrotach.

Wykonanie ciasta: Szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody, dodajemy pół szklanki oleju i blenderem rozdrabniamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy. Po dodaniu cukru dodajemy w odstępach kilkunastu sekundowych po jednym żółtku i mikserem miksujemy. Po dodaniu wszystkich żółtek mikser odstawiamy, dalej będziemy mieszać powoli, patką silikonową. Mąkę umieszczamy w przesiewaczu i stopniowo siejemy ją do ubitej piany, wolno mieszamy patką żeby nie naruszyć struktury ubitej piany. Dodajemy pozostały olej, na koniec dodajemy szpinak i wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy 24 cm średnicy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 25-30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku jeszcze przez około 15 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.

Ostudzone wyjmujemy z formy i przecinamy na dwa plastry. Jeden plaster ciasta wkładamy na dno tortownicy, na to wykładamy masę serową, układamy na masę serową drugi plaster ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.

Po wyjęciu z lodówki dekorujemy górę ciasta. Górę ciasta smarujemy pozostałą masą serową oprócz choinki, posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi.

Smacznego :)

Przepis w Waszym wykonaniu (8)


Komentarze do przepisu (8)
Ostatnio komentowane przepisy

Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Ciasta
- Kremy
- Dla zdrowia
Odsłon: 177

No i kolejny gadżet do domu zakupiony. Nie dałem się ponieść modzie, nagłemu...
Odsłon: 211

Przepis dnia
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 9778

Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 235
Ostatnio komentowane przepisy

Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Walentynki
- Do pracy
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Nabiał
- Mleko
- Orzechy
- Włoskie
- Ciasta
- Kremy
- Dla zdrowia
Odsłon: 177

No i kolejny gadżet do domu zakupiony. Nie dałem się ponieść modzie, nagłemu...
Odsłon: 211

Przepis dnia
Wątróbkę drobiową najczęściej smażymy z cebulką. Czasami dodajemy do niej jab...
Odsłon: 9778

Pomysł w tym dniu zaczerpnąłem ze stron Smakera i potwierdzam, że danie jest...
Odsłon: 235



Składniki
- mąka pszenna Typ-450 3 szklanki
- jajka kurze 8 szt
- cukier 1 szklanka
- cukier waniliowy 16 g
- proszek do pieczenia 3 łyżeczki
- olej 1 szklanka
- szpinak mrożony 40 dag
- prażone wiórki kokosowe do posypania wierzchu ciasta
- żurawina mrożona do dekoracji choinki
- ser biały 50 dag
- śmietana 36% 800 ml
- galaretka cytrynowa 2 szt
- cukier puder 5 łyżek
Wykonanie masy serowej: Ser mielimy dwukrotnie przez sitko serowe (2,5 mm śr.) lub rozdrabniamy blenderem. Rozpuszczamy galaretki w 400 ml wrzącej wody, studzimy. Gęstniejące galaretki miksujemy z serem. Ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę łączymy z masą serową, miksujemy na wolniejszych obrotach.
Wykonanie ciasta: Szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody, dodajemy pół szklanki oleju i blenderem rozdrabniamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy. Po dodaniu cukru dodajemy w odstępach kilkunastu sekundowych po jednym żółtku i mikserem miksujemy. Po dodaniu wszystkich żółtek mikser odstawiamy, dalej będziemy mieszać powoli, patką silikonową. Mąkę umieszczamy w przesiewaczu i stopniowo siejemy ją do ubitej piany, wolno mieszamy patką żeby nie naruszyć struktury ubitej piany. Dodajemy pozostały olej, na koniec dodajemy szpinak i wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy 24 cm średnicy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 25-30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku jeszcze przez około 15 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Ostudzone wyjmujemy z formy i przecinamy na dwa plastry. Jeden plaster ciasta wkładamy na dno tortownicy, na to wykładamy masę serową, układamy na masę serową drugi plaster ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki dekorujemy górę ciasta. Górę ciasta smarujemy pozostałą masą serową oprócz choinki, posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)
Z podanych składników biszkopt wyszedł na 2 takie ciasta. Ser w takiej ilości można pominąć całkiem, nawet go widać nie było jak zblendowałam tą odrobinę, musiałam łyżeczką z noży blendera ścisnąć żeby coś dać do tej galaretki. Szpinaku można użyć o wiele więcej, wtedy biszkopt będzie miał taki kolor. Bo do leśnego mchu używam 450g szpinaku a tutaj 40g to zabarwiło na bladozielony ten biszkopt.
Cudo:)
Pomysłowy i apetyczny :)
Oryginalny pomysł!
Wygląda bardzo apetycznie :)