Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto szpinakowe przełożone delikatną masą serową. Idealne do popołudniowej kawy.
tortownica, miska, mikser, piekarnik,
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666276
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 95
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 542
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5743
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 979
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 264
Przepis dnia
Lazania wbrew pozorom jest bardzo prostym daniem. Ta doskonała uczta kulinarn...
Odsłon: 666276
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 95
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 542
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5743
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 979
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 264
Składniki
Wykonanie masy serowej: Ser mielimy dwukrotnie przez sitko serowe (2,5 mm śr.) lub rozdrabniamy blenderem. Rozpuszczamy galaretki w 400 ml wrzącej wody, studzimy. Gęstniejące galaretki miksujemy z serem. Ubijamy schłodzoną śmietanę z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę łączymy z masą serową, miksujemy na wolniejszych obrotach.
Wykonanie ciasta: Szpinak rozmrażamy, odciskamy z wody, dodajemy pół szklanki oleju i blenderem rozdrabniamy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, przesiewamy. Z jajek oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy mikserem ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksujemy. Po dodaniu cukru dodajemy w odstępach kilkunastu sekundowych po jednym żółtku i mikserem miksujemy. Po dodaniu wszystkich żółtek mikser odstawiamy, dalej będziemy mieszać powoli, patką silikonową. Mąkę umieszczamy w przesiewaczu i stopniowo siejemy ją do ubitej piany, wolno mieszamy patką żeby nie naruszyć struktury ubitej piany. Dodajemy pozostały olej, na koniec dodajemy szpinak i wszystko razem dokładnie mieszamy. Ciasto wykładamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy 24 cm średnicy. Pieczemy w temperaturze 180 stopni Celsjusza około 25-30 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiamy w piekarniku jeszcze przez około 15 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do ostudzenia.
Ostudzone wyjmujemy z formy i przecinamy na dwa plastry. Jeden plaster ciasta wkładamy na dno tortownicy, na to wykładamy masę serową, układamy na masę serową drugi plaster ciasta. Tak przygotowane ciasto wstawiamy na godzinę do lodówki.
Po wyjęciu z lodówki dekorujemy górę ciasta. Górę ciasta smarujemy pozostałą masą serową oprócz choinki, posypujemy prażonymi wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)