Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybciutkie w przygotowaniu a do tego bardzo tanie. W sam raz gdy najdzie nas ochota na coś słodkiego. Kruche na zewnątrz a miękkie i ciągnące w środku. Po prostu pycha!
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 311
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 311
Składniki
Białka oddzielamy od żółtek i zostawiamy na około pół godziny aby się nieco ociepliły. Po tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, gdy są już ubite dosypujemy stopniowo cukier a na samym końcu olejek lub aromat. Masa musi być bardzo dobrze ubita i sztywna. Blachę wkładamy papierem do pieczenia, masę przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy małe bezy. Mi wyszło 55 sztuk. Pieczemy 15 minut w 150 stopniach. Po tym czasie wyłączamy grzanie lecz bezy muszą jeszcze zostać w zamkniętym piekarniku przez pół godziny aby się do końca wysuszyły. Po tym czasie można otworzyć piekarnik, wyjąć bezy i zajadać :-)