Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto wykonane według tego przepisu udaje się za każdym razem. Jest tak proste, że nie sposób go zepsuć. Zobaczcie, jak je zrobić!
tortownica o średnicy 26 cm
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 29
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 31
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 661
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 126
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 29
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 31
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 661
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 126
Składniki
Margarynę roztapiamy w garnku i odstawiamy do wystudzenia.
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia i cukier waniliowy.
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier i żółtka. Zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy suche składniki na przemian z rozpuszczoną, przestudzoną margaryną. Wszystko razem ucieramy.
Tortownicę (ok 26 cm średnicy) smarujemy tłuszczem i oprószamy bułką tartą. Ciasto przelewamy do formy.
Truskawki płuczemy w zimnej wodzie, usuwamy szypułki i układamy owoce na górze ciasta.
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180°C przez około 45 minut.
Upieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika. Studzimy. Przed podaniem dekorujemy cukrem pudrem.