Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Szybka strucla z piernikiem i jabłkami"
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 47
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 65
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2756
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 232
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 167
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 47
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 65
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2756
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 232
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 167
Składniki
Pokrój piernik na małe kawałeczki i rozłóż je na dużym talerzu. Najpierw zwilż je śmietaną, potem pokrop rumem. Dodaj mielony cynamon i wszystko wymieszaj. Obierz jabłka, wykrój z nich gniazda nasienne i pokrój je w plastry. Wymieszaj je w misie z masą piernikową.
Rozwałkuj ciasto na cienki, prostokątny płat i posmaruj masą piernikowo-jabłkową. Następnie zwiń w roladę. Przenieś na blachę wyłożoną pa- pierem do pieczenia i posmaruj jajkiem. Najpierw piecz roladę w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 °C przez ok. 15 minut.
Następnie obniż temperaturę do 180 °C i dopiekaj ciasto jeszcze przez kolejnych 25 minut. Przed podaniem pokrój roladę na porcje. Jeśli lubisz, posyp ją cukrem pudrem. Ciasto możesz też polać rozpuszczoną czekoladą.
Cena porcji: ok. 3,50 zł. Kalorie: 260 kcal. Czas przygotowania: 50 minut.Źródło: Na żywo