Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt z truskawkami i galaretką to smak lata! W tym roku spróbuj go urozmaicić masą śmietanową. Wypróbuj nasz przepis na szybki biszkopt z truskawkami i galaretką – z pewnością przypadnie ci do gustu!
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 163
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 39
Minestrone to rodzaj zupy pomidorowej rodem z Włoch. W różnych regionach możn...
Odsłon: 41
Przepis dnia
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 890
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 1680
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 163
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 39
Minestrone to rodzaj zupy pomidorowej rodem z Włoch. W różnych regionach możn...
Odsłon: 41
Przepis dnia
Blaty ciasta miodowego przekładane gotowaną masą z twarogu i pastą pistacjową...
Odsłon: 890
Czekolada dubajska to rewelacyjne połączenie Waszej ulubionej czekolady i pys...
Odsłon: 1680
Składniki
Przygotowanie ciasta rozpocznij od upieczenia biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij je mikserem ustawionym na wysokie obroty na sztywną pianę. Wówczas zmniejsz obroty miksera dodaj partiami cukier, a gdy ten się rozpuści, dodaj pojedynczo żółtka.
Pozostałe suche składniki na biszkopt wymieszaj w jednej misce. Dodaj je do piany z jajek i cukru. Do wymieszania całości nie używaj miksera, zastąp go łopatką lub rózgą.
Gotowe ciasto umieść w wyłożonej papierem do pieczenia formie (najlepiej o wymiarach 25x30 cm) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170-180 stopni Celsjusza. Piecz przez 30 minut.
W czasie pieczenia się biszkoptu przygotuj galaretkę. Zawartość obu opakowań rozmieszaj w 400 ml wrzątku i odstaw do przestudzenia.
Truskawki umyj, osusz i wytnij szypułki. Duże owoce możesz pokroić na mniejsze części.
Gdy biszkopt będzie już zimny, możesz zabrać się za przygotowanie masy śmietanowej. W pierwszej kolejności rozmieszaj dokładnie żelatynę w 80 ml wrzątku i przestudź. Gdy będzie zimna, zacznij ubijać śmietanę (zimną, od razu po wyjęciu z lodówki). Do ubitej śmietany dodawaj bardzo małymi partiami rozmieszaną w wodzie żelatynę. Całość mieszaj aż do momentu, gdy zacznie powoli tężeć. Wówczas masę śmietanową przełóż na biszkopt, a na wierzchu ułóż truskawki.
Ostatni etap przygotowania ciasta, to wyłożenie na wierzch galaretki. Pamiętaj, by rozprowadzić ją na truskawkach dopiero wtedy, gdy zacznie już lekko tężeć. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na około 2 godziny.