Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Biszkopt z truskawkami i galaretką to smak lata! W tym roku spróbuj go urozmaicić masą śmietanową. Wypróbuj nasz przepis na szybki biszkopt z truskawkami i galaretką – z pewnością przypadnie ci do gustu!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22648
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14991
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4764
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44868
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 663
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 729
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22648
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14991
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4764
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44868
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 663
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 729
Składniki
Przygotowanie ciasta rozpocznij od upieczenia biszkoptu. Białka oddziel od żółtek i ubij je mikserem ustawionym na wysokie obroty na sztywną pianę. Wówczas zmniejsz obroty miksera dodaj partiami cukier, a gdy ten się rozpuści, dodaj pojedynczo żółtka.
Pozostałe suche składniki na biszkopt wymieszaj w jednej misce. Dodaj je do piany z jajek i cukru. Do wymieszania całości nie używaj miksera, zastąp go łopatką lub rózgą.
Gotowe ciasto umieść w wyłożonej papierem do pieczenia formie (najlepiej o wymiarach 25x30 cm) i wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170-180 stopni Celsjusza. Piecz przez 30 minut.
W czasie pieczenia się biszkoptu przygotuj galaretkę. Zawartość obu opakowań rozmieszaj w 400 ml wrzątku i odstaw do przestudzenia.
Truskawki umyj, osusz i wytnij szypułki. Duże owoce możesz pokroić na mniejsze części.
Gdy biszkopt będzie już zimny, możesz zabrać się za przygotowanie masy śmietanowej. W pierwszej kolejności rozmieszaj dokładnie żelatynę w 80 ml wrzątku i przestudź. Gdy będzie zimna, zacznij ubijać śmietanę (zimną, od razu po wyjęciu z lodówki). Do ubitej śmietany dodawaj bardzo małymi partiami rozmieszaną w wodzie żelatynę. Całość mieszaj aż do momentu, gdy zacznie powoli tężeć. Wówczas masę śmietanową przełóż na biszkopt, a na wierzchu ułóż truskawki.
Ostatni etap przygotowania ciasta, to wyłożenie na wierzch galaretki. Pamiętaj, by rozprowadzić ją na truskawkach dopiero wtedy, gdy zacznie już lekko tężeć. Tak przygotowane ciasto wstaw do lodówki na około 2 godziny.