Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Jeśli masz w domu przejrzałe banany, które wszyscy omijają szerokim łukiem, a nie chcemy ich wyrzucać, to jest to ciasto właśnie dla ciebie. Nie ma w nim dużo cukru ( choć zwolennicy bardzo słodkich ciast mogą dać więcej cukru ), są za to owoce, które nadają mu kwaskowatości i ożywiają bananowy smak. Oprócz malin dodałam jeszcze do ciasta nieco borówki amerykańskiej, Jak widać na zdjęciach ciasto jest puszyste i mimo dodania owoców wcale nie jest zbyt mokre, choć w swej zasadzie jest wilgotne. Wydaje mi się, że ciasto jest smaczniejsze na drugi dzień.
Składniki
Banany rozgnieść widelcem. Przełożyć do miski. Dodać olej, mleko i jajka. Wymieszać
W drugiej misce wymieszać wszystkie sypkie składniki i dodać do mokrych. Wymieszać łyżką do połączenia składników
Na koniec do ciasta dodać owoce i jeszcze raz delikatnie przemieszać
Keksówkę o wymiarach 26 x 12 wyłożyć papierem do pieczenia i przelać do niej ciasto
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni ok 50 - 60 minut
Po upieczeniu wyjąć delikatnie z piekarnika i nieco przestudzić, a następnie wyjąć ciasto z keksówki chwytając za wystający papier do pieczenia. Dostudzić w papierze na kratce kuchennej. Kroić po całkowitym wystygnięciu