Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na szybkie ciasto jogurtowe z prostych składników. Po ten przepis możecie sięgnąć o każdej porze roku. Jego smak warto wzbogacić o świeże lub mrożone owoce. Ja najczęściej dodaje borówki, maliny, czereśnie, wiśnie, agrest lub jabłka z cynamonem Po upieczeniu ciasto dekoruję polewą czekoladową, cukrem pudrem lub lukrem. Świetnie smakuje również bez żadnych dodatków. Przepis na szybkie ciasto jogurtowe jest tak uniwersalny, że nie ma prawa się znudzić!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5603
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1093
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12177
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1520
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5603
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1093
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12177
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5157
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1520
Składniki
Wszystkie składniki należy wyciągnąć z lodówki na około 1-2 godziny przed rozpoczęciem pracy nad ciastem.
Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy proszek do pieczenia, dodajemy cukier i cukier waniliowy. Składniki mieszamy.
Do osobnej miski wlewamy jogurt naturalny, dodajemy jajka i olej. Składniki mieszamy.
Suche składniki przesypujemy stopniowo mokrych składników. Ciasto mieszamy do połączenia.
Prostokątną blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia. Ciasto przelewamy do formy. Na górę wysypujemy owoce (jeśli używamy mrożonych owoców, przed dodaniem ich do ciasta należy je rozmrozić i obtoczyć w mące).
Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez około 35-40 minut (do suchego patyczka).