Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To szybkie ciasto na Święto Trzech Króli przygotowane z ciasta francuskiego to najlepsza propozycja dla tych, którzy szukają czegoś wyjątkowego, a jednocześnie prostego w przygotowaniu. Chociaż do wykonania deseru używamy gotowego ciasta francuskiego, krem należy przygotować samodzielnie. Ubicie śmietany nie zajmuje wiele czasu, a jej delikatny smak jest niezastąpiony i żadna gotowa śmietana w sprayu nie dorówna lekkości i kremowej teksturze domowej. Później pozostaje tylko udekorowanie wierzchu ciasta rozpuszczoną czekoladą i czekoladowymi gwiazdkami, a uzyskasz spektakularny efekt, który oczaruje każdego gościa i domownika.
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 132
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1598
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 345
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 132
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1598
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 345
Składniki
Rozłóż arkusze ciasta francuskiego i ostrym nożem lub radełkiem potnij je, uzyskując małe kwadraty, ok. 4-5 cm. Przełóż fragmenty ciasta na dużą blachę piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia zachowując odstępy. Wstaw blachę do pieca nagrzanego do 180°C na 10-12 minut, po czym wyjmuj do ostygnięcia. Upieczenie już pokrojonych ciastek zapobiegnie kruszeniu i łamania się ciasta podczas jego krojenia po upieczeniu, dlatego lepiej od razu przygotować mniejsze fragmenty.
Aby krem śmietanowy dobrze się ubił, musisz użyć bardzo zimnej śmietany, a miskę, w której będziesz ubijać, wstaw na 30 minut do lodówki. Wlej śmietanę do miski i ubijaj ją na wysokich obrotach. W połowie ubijania wsyp Śmietan-fixy oraz cukier puder, a na koniec dolej sok z cytryny. W razie potrzeby dodaj więcej cytryny lub cukru pudru. Gotowy krem przełóż do rękawa cukierniczego i nakładaj porcję na jedno ciasto, przykrywając drugim. Lekko dociśnij.
W kąpieli wodnej rozpuść najpierw 200 g czekolady i polej nimi ciastka. Najpierw zaznacz brzegi ciastek, a potem wypełnij środek, dzięki czemu czekolada nie będzie spływała w dół. Postąp tak ze wszystkimi ciastkami, po czym przełóż je do lodówki do zastygnięcia. Następnie wyjmij ciasto i pozostałą rozpuszczoną czekoladą wykonaj wzorki na wierzchu deseru. Dodaj czekoladowe gwiazdki i/lub posiekane orzechy. Wstaw szybkie ciasto świąteczne ponownie do lodówki i pozostaw do pełnego zastygnięcia najlepiej na 2 godziny. Podawaj zawsze schłodzone.