Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie ciasto na Wielkanoc, które z pewnością przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom czekolady. Wystarczy upiec kakaowy biszkopt i przełożyć go kremem na bazie śmietanki, serka mascarpone i gorzkiej czekolady. Do tego piękna dekoracja wielkanocna z czekoladowych jajeczek i kruchych mini rurek waflowych. Ten prosty i szybki przepis możecie dowolnie modyfikować, pomijając w kremie dodatek czekolady lub zastępując go na przykład pastą orzechową. Skorzystaj z tego przepisu i przygotuj szybkie ciasto na Wielkanoc, które oczaruje wszystkich gości!
szklanka 250 ml, tortownica o średnicy 28 cm, mikser
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4875
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13235
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5789
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7430
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4875
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 13235
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5789
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 7430
Składniki
Do rondelka przelej śmietankę. Dodaj czekoladę pokrojoną w kostkę oraz cukier. Składniki podgrzewaj na wolnym ogniu cały czas mieszając, do rozpuszczenia. Masę schładzaj w lodówce.
Białka oddziel od żółtek. Białka ubij na sztywną pianę. W trakcie miksowania dodawaj stopniowo cukier. Zmniejsz obroty miksera, do ubitych białek dodawaj po jednym żółtku. Mikser odstaw na bok.
Do miski przesiej mąkę z kakao. Suche składniki stopniowo dodawaj do mokrych składników. Ciasto mieszaj do połączenia.
Spód tortownicy wyściel papierem do pieczenia. Ciasto przelej do formy. Kakaowy biszkopt piecz przez około 35 minut (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
Upieczony biszkopt wystudź, zdejmij rant tortownicy. Kakaowy biszkopt przekrój na dwa równej wysokości blaty ciasta.
Schłodzoną śmietankę z czekoladą połącz z serkiem mascarpone. Składniki zmiksuj na gładki, sztywny krem.
Trzy łyżki masy odłóż na bok. Pozostałą częścią kremu przełóż blaty kakaowego biszkoptu. Pozostały krem rozsmaruj cienko na górze wielkanocnego ciasta.
Szybkie ciasto na Wielkanoc udekoruj czekoladowymi jajeczkami i rurkami waflowymi. Smacznego!