Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lekko puszysty krem z mascarpone, delikatne herbatniki nasączone kawą z kroplą amaretto i solidna chmurka kakao na wierzchu. To właśnie szybkie ciasto tiramisu, które przygotujesz na blaszce do pieczenia.
Wymiary: blaszka 20 x 25 cm
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2125
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17964
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1979
Ciasto drożdżowe i mieszanka miodu z masłem to prawdziwy rarytas. Doskonale s...
Odsłon: 2125
Pyszne ciasteczka kruch z ulubionym dżemem e zapraszam po przepis
Odsłon: 17964
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1979
Składniki
Zacznij od kremu. Do szklanej miski wrzuć żółtka i cukier. Postaw miskę nad garnkiem z lekko gotującą się wodą (misa nie może dotykać wody!). Ubijaj mikserem na średnich obrotach przez ok. 6 minut. Masa powinna stać się jaśniejsza i puszysta.
Zdejmij miskę z kąpieli wodnej i ubijaj jeszcze około 5 minut na wysokich obrotach aż żółtka zrobią się bardzo puszyste i chłodne.
W osobnej misce krótko ubij mascarpone dosłownie kilka sekund, żeby zrobiło się bardziej kremowe.
Dodaj ubite żółtka do mascarpone i delikatnie wymieszaj mikserem na niskich obrotach lub szpatułką aż powstanie jednolity krem.
W dużej misce ubij białka i dodaj do kremu mascarpone. Wymieszaj szpatułką.
Przygotuj blaszkę o wymiarach ok. 20 x 25 cm. W miseczce połącz kawę z odrobiną amaretto. Szybko maczaj herbatniki w kawie – dosłownie na sekundę, żeby nie rozmiękły za bardzo. Ułóż pierwszą warstwę herbatników na dnie blachy i posyp delikatnie kakao. Rozprowadź na niej połowę kremu. Ułóż drugą warstwę nasączonych herbatników i posyp kakao. Wyłóż resztę kremu i wyrównaj wierzch. Posyp całość kakao przez drobne sitko.
Wstaw tiramisu do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.