Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ekspresowe w wykonaniu, sycące i cudownie pachnące ciasto z dodatkiem musu dyniowego.
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 92
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 136
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 253
Polecam proste, szybkie i pożywne danie - jajka w sosie koperkowym. Smaczny s...
Odsłon: 92
Smacznie i dietetycznie.
Odsłon: 136
Szybkie i proste babeczki bez użycia miksera.
Odsłon: 253
Składniki
puree z dyni: Dynie myjemy (ja użyłam hokkaido), pozbywamy się dolnej części, aby dynia stabilnie stała na desce. Kroimy na pół i za pomocą łyżki pozbywamy się pestek ze środka. Następnie połówki kroimy na 4, tak aby wyszło nam 8 kawałków. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, dynię wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy 40 minut. Sprawdzamy za pomocą widelca czy dynia jest miękka i wyjmujemy, aby ostygła. Obieramy ze skórki i za pomocą blendera miksujemy na gładkie puree. Nadmiar masy, jaka zostanie możecie trzymać w lodówce do 5 dni pod przykryciem lub zamrozić w woreczkach foliowych.
W jednej misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika.
Jabłka obieramy i kroimy w drobną kostkę. Orzechy rozgniatamy. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Jajka ubijamy ze słodzikiem/cukrem, dodajemy puree z dyni i olej. Łączmy mokre składniki z suchymi i dokładnie miksujemy do połączenia. Na koniec dosypujemy orzechy i mieszamy łyżką.
Przelewamy formę do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzch delikatnie wciskamy jabłka i pieczemy 50 minut do suchego patyczka w 180 stopniach.