Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybkie ciasto z galaretką to idealny pomysł na deser na każdą okazję. Przygotujesz je w niecałą godzinę, a prezentuje się niezwykle efektownie!
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1022
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2861
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 961
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1723
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14671
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 1022
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 2861
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 961
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 1723
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 14671
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. Odstaw.
W osobnej misce ubij olej z cukrem do połączenia składników. Dodaj wanilię i jajka, jedno po drugim, a na koniec dołóż mleko.
Wmieszaj suche składniki do mokrych i mieszaj do połączenia składników. Wlej gorącą kawę i ponownie przemieszaj.
Ciasto przelej równomiernie do dwóch foremek o wymiarach 20x30 cm wyłożonych papierem do pieczenia. Piecz spody przez ok. 20 minut lub do suchego patyczka. Wyjmij i ostudź przez kilkanaście minut, a następnie przetnij każdy z nich na dwa blaty.
Przygotuj krem. Żelatynę rozpuść w wodzie i pozostaw do napęcznienia. Następnie podgrzej ją i pozostaw do lekkiego przestudzenia.
Owoce rozdrobnij robotem kuchennym lub widelcem.
W misce ubij śmietankę na sztywno. Dodaj do niej owoce i wmieszaj delikatnie żelatynę.
Przygotuj galaretkę. Galaretkę rozpuść w gorącej wodzie i pozostaw do lekkiego przestudzenia.
Złóż ciasto. Jeden z blatów ciasta posmaruj ulubionym dżemem i przykryj drugim blatem. Następnie rozsmaruj ok. ¼ kremu. Układaj kolejne warstwy: blat ciasta, dżem, blat ciasta, dżem, pozostały krem.
Wstaw ciasto do lodówki do przestudzenia. Kiedy galaretka zacznie powoli tężeć, wylej ją na wierzch deseru. Górę posyp wiórkami czekoladowymi.
Szybkie ciasto z galaretką wstaw do lodówki do całkowitego stężenia. Podawaj na zimno.