Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz idealnego deseru, który zachwyci smakiem i nie zajmie wielu godzin w kuchni? To proste w przygotowaniu, a jednocześnie niezwykle efektowne ciasto łączy w sobie puszysty biszkopt, delikatny krem z owocami i aksamitną czekoladową polewę. Idealne na letnie popołudnie, spotkanie z przyjaciółmi czy po prostu, gdy masz ochotę na coś słodkiego i orzeźwiającego. Przekonaj się, jakie to proste!
Tortownica o wielkości 24 cm
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 367
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 53
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 107
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 159
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17150
Polecam przygotować tę zapiekankę w mroźny, zimowy dzień. Gwarantuję, że nasy...
Odsłon: 367
Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości nietuzinkowym deserem, proponuję przygo...
Odsłon: 53
Na jesienny podwieczorek do ciepłej herbatki idealnie wpasują się szyszki, tr...
Odsłon: 107
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 159
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 17150
Składniki
Zrób najpierw ciasto czekoladowe. Białka umieść w dużej misce i ubijaj mikserem na wysokich obrotach aż będą sztywne. Stopniowo dodawaj cukier. Dodaj żółtka jedno po drugim, miksując na małych obrotach.
W osobnej misce przesiej mąkę pszenną, ziemniaczaną i kakao. Dodaj je do masy jajecznej w 2-3 partiach. Przelej ciasto do formy (np. tortownicy o średnicy 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia tylko na dnie. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170°C (góra-dół) przez ok. 35–40 minut.
Przygotuj masę serową. Oddziel żółtka od białek i ubij je na puszystą masę z masłem, cukrem i cukrem waniliowym. Dodaj serek homogenizowany i miksuj dalej.
Białka ubij z odrobiną soli na sztywną pianę.
Żelatynę zalej 3 łyżkami zimnej wody, a kiedy napęcznieje, rozpuść ją w gorącym mleku. Przestudzoną dodaj do masy serowej, zmiksuj krótko. Następnie wmieszaj ubite białka.
Truskawki umyj i pokrój na małe kawałki. Wmieszaj je delikatnie w masę serową.
Przestudzony biszkopt przetnij na dwa blaty. Wyłóż na spód masę śmietanową z truskawkami. Przykryj drugim blatem ciasta.
Zrób polewę, rozgrzewając najpierw śmietankę i dodając do niej kawałki czekolady. Mieszaj aż polewa będzie błyszcząca. Wylej nią wierzch szybkiego i łatwego ciasta z truskawkami, a następnie włóż je do lodówki do schłodzenia.