Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szybkie pierniczki"
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3305
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 107
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Uwielbiam młodą kapustkę pod każdą postacią, jest wdzięcznym produktem do wsz...
Odsłon: 3305
Pełnowartościowa sałatka z rybą to dobry pomysł na lekki posiłek, który dzięk...
Odsłon: 107
Kiełbasa swojska przyprawiona ziołami, grillowana to nasza propozycja na majo...
Odsłon: 263
Składniki
Wszystkie wymieszaj w misce i wyrób ciasto (np. mikserem). Powinno być lekko kleiste. Rozwałkuj je na grubość ok. 4 mm (nie cieniej), podsypując mąką, by nie kleiło się do stolnicy. Wykrawaj pierniczki za pomocą foremek o różnych kształtach, np. gwiazdek, ludzików, serduszek.
Wykrojone układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 10 minut. Wystudź na kratce.
Przygotuj lukier: oddziel białko od żółtka, białko ubij na pianę, dodając przesiany cukier puder, wlej aromat. Gotową, gęstą masę przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj nią pierniczki. Odstaw do wyschnięcia.