Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Szybkie pierniczki"
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14030
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15885
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6420
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14030
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15885
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6420
Składniki
Wszystkie wymieszaj w misce i wyrób ciasto (np. mikserem). Powinno być lekko kleiste. Rozwałkuj je na grubość ok. 4 mm (nie cieniej), podsypując mąką, by nie kleiło się do stolnicy. Wykrawaj pierniczki za pomocą foremek o różnych kształtach, np. gwiazdek, ludzików, serduszek.
Wykrojone układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 stopni C przez około 10 minut. Wystudź na kratce.
Przygotuj lukier: oddziel białko od żółtka, białko ubij na pianę, dodając przesiany cukier puder, wlej aromat. Gotową, gęstą masę przełóż do rękawa cukierniczego i udekoruj nią pierniczki. Odstaw do wyschnięcia.