Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepisz na szybkie pierniczki, które są gotowe do jedzenia tuż po upieczeniu. Nie musicie czekać, aż zmiękną. Do ich przygotowania waga nie będzie Wam potrzebna. Wszystkie składniki odmierzycie za pomocą szklanki lub łyżki. Prościej już się nie da! Przepis zaczerpnięty ze starego zeszytu cioci Klementyny.
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2066
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3284
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 2298
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 2066
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3284
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 2298
Składniki
Wszystkie składniki na pierniczki przełóż do miski. Zagnieć na gładkie, jednolite ciasto.
Piekarnik rozgrzej do 180 stopni. Blachę z piekarnika wyściel papierem do pieczenia.
Ciasto na pierniczki podziel na 3 części. Każdą z nich kolejno rozwałkuj na placek o grubości około 3 mm. Za pomocą foremek wycinaj pierniczki.
Pierniczki przełóż na blachę piekarnika. Piecz przez około 10 minut (do delikatnego zrumienienia).
Upieczone pierniczki przestudź, następnie przełóż do puszki lub dużego słoja. Przed świętami możesz udekorować je lukrem lub ulubioną polewą.