Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tort jest przepyszny. Dzieci zjadają kawałek po kawałku, a dorośli pytają o przepis :)
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 19
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 51
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 197
Pyszna potrawa wegetariańska przypominająca leczo. Pełna warzyw i smaków a gł...
Odsłon: 19
Lodowy tort to taka większa lodowa kanapka. ;) Jest całkiem łatwy w przygotow...
Odsłon: 51
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 197
Składniki
Biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 3/4 szklanki mąki pszennej (tortowej) 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i skrobię przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę (uważając, by ich nie 'przebić'). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Do masy jajecznej wsypać przesianą mąkę. Delikatnie wymieszać do przy pomocy szpatułki lub rózgi kuchennej, by składniki się połączyły. Składniki wmieszane szpatułką spowodują, że biszkopt będzie bardzo puszysty i wypełni formę wyrastając do wysokości jej boków. Wymieszanie składników szpatułką jest również metodą najbezpieczniejszą, nie należy mieszać przy pomocy miksera. Tortownicę o średnicy 23 - 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto, wyrównać. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 30 cm upuścić je (w formie) na podłogę, wystudzić w temperaturze pokojowej. Po wystygnięciu przeciąć na 2 równe blaty. Każdy blat nasączać miksturą zrobioną z 100 ml mleka, łyżeczki ekstrakty waniliowego i 1/2 łyżki cukru pudru.
Krem: 250 ml śmietanki 30% 250 g. serka mascarpone 4 i 1/2 łyżki cukru pudru (można dać mniej) Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Uwaga, na początku będzie chlapać. Można dodać barwnika do kremu (u mnie fioletowy). Smarujemy nasączone blaty dżemem, na to część kremu. Kolejny blat, dżem, krem, itd. Resztą kremu smarujemy boki i wierzch tortu. Dekorujemy według uznania. Przechowywać w lodówce i jeść szybko póki jest :)