Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tanie ciasto bez pieczenia ma wiele warstw przenikających między sobą smakiem. Nie wymaga jednak drogich i trudno dostępnych składników. Wypróbuj!
forma 24 x 24 cm
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 920
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2139
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 920
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 87
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2139
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4158
Składniki
Zrób spód. Rozpuść masło w rondelku. Herbatniki rozkrusz na bardzo drobną konsystencję. Połącz całość i wylep nią spód formy o wielkości 24 x 24 cm. Odstaw do lodówki.
Przygotuj krem. Mleko zagotuj z obydwoma cukrami. Mieszaj aż składniki się połączą. Odstaw do delikatnego ostygnięcia.
Osobno utrzyj masło mikserem na gładką masę. Dodaj wcześniej przygotowane mleko i miksuj dalej na średnich obrotach. Dodawaj partiami mleko w proszku, cały czas mieszając. Masa powinna powoli gęstnieć.
Teraz przygotuj śmietankę. Mocno schłodzone mascarpone ubij na sztywno razem ze śmietaną 30% i cukrem.
Na schłodzonym spodzie równomiernie rozsmaruj dżem. Przykryj kremem z mlekiem w proszku. Na koniec rozsmaruj śmietankę, zostawiając trochę do dekoracji z pomocą tylki. Sam wierzch posyp czekoladą gorzką w wiórkach.
Tanie ciasto bez pieczenia wstaw do lodówki do całkowitego stężenia kremu i bitej śmietanki.