Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodka tarta z kremem panna cotta i truskawkami. Przepis wg kotlet.tv.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 431
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 992
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 98
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 431
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 992
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 98
Składniki
Na deskę do wyrabiania ciasta wsypać mąkę i cukier puder(125g). Dodać masło i razem z mąką i cukrem bardzo drobno posiekać. Dodać jajko i ugnieść ciasto.
Ciasto przykryć folią i wstawić na 20 min do lodówki.
Rozwałkować ciasto, owinąć w wałek przenieść i ułożyć na foremkę do tatr.Na ciasto w foremce można jeszcze ułożyć folie i wsypać tam fasolkę żeby tarta podczas pieczenia się nie wybrzuszyła i usunąć ją(folię z fasolką) w połowie czyli po 10 min pieczenia. Do nagrzanego do 200*C piekarnika włożyć tartę i piec przez 20 min.
Laskę wanilii rozciąć i wydłubać ziarenka. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Przelać ją do małego garnka, wlać śmietankę, cukier puder (1 szklanka) i wanilię i zagotować. Odstawić do wystygnięcia.
Wyjąć ostudzoną tartę z foremki. Wlać do niej również ostudzony krem (zostawić 2 łyżki) i dać do lodówki, żeby stężało.
Kiedy krem stężeje, nalać na wierzch pozostawioną wcześniej resztą kremu. Na koniec udekorować pokrojonymi truskawkami.