Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mus cytrynowy, który dodałam ostatnio na profilu można jeść jako samodzielny deser lub wykorzystac jako nadzienie do tarty, która jest delikatna w smaku dzięki śmietance, lekko kwaśna i orzeźwiająca dzięki sporej ilości cytryny :-)
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113260
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 679
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1195
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 764
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113260
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 679
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 1195
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 764
Składniki
Ciasto szybko zagnieść, owinąć w folię i schłodzić w lodówce ok. 1 godz. Następnie rozwałkować ciasto, przełożyć do formy na tartę o średnicy 24cm (ja niestety użyłam większej i tarta wyszła bardzo płaska, co nie umniejsza jej walorów smakowych :-) ). Wyrównać brzegi i ponakłuwać spód widelcem. Tartę piec w temp. 190 stopni ok. 15-20 min, wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Spód oraz boki posmarować białkiem, aby ciasto nie nasiąknęło za bardzo musem cytrynowym i dłużej było kruche. Po zmiksowaniu składników musu, wylać go na tartę i wstawic do piekarnika na ok. 30 min. w temp. 160 stopni, aż mus sie zetnie. Ostudzić i wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego cytrynowego :-)