Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta cytrynowa to doskonała propozycja na orzeźwiające ciasto z kwaskową nutą. Doskonały wypiek na co dzień i większe uroczystości. Możesz przygotować ją na Wielkanoc zamiast tradycyjnego mazurka. Z odpowiednią dekoracją będzie stanowiła piękną dekorację świątecznego stołu. Jak zrobić dobry, kruchy spód to tarty cytrynowej? Standardowe, kruche ciasto do tarty przygotowujemy na bazie mąki, masła i żółtek. W przepisie na kruche ciasto do tarty cytrynowej część mąki zastąpimy zmielonymi migdałami, które nadadzą wypiekowi niepowtarzalnego smaku. Do tego cukier puder dla delikatnej słodyczy i szczypta soli, która podbije smak ciasta.
mikser, forma na tartę
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 160
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 160
Składniki
Do miski wsypujemy mąkę, zmielone migdały, cukier puder i szczyptę soli. Dodajemy 2 żółtka jaj oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Ciasto zagniatamy dłońmi do momentu połączenia składników.
Z wyrobionego ciasta formujemy kulkę. Owijamy je folią spożywczą i wstawiamy na godzinę do lodówki.
W tym czasie zabieramy się za krem do tarty. Do rondelka wlewamy sok z cytryny, dodajemy cukier, 2 całe jajka i 2 żółtka. Składniki podgrzewamy na wolnym ogniu cały czas mieszając do momentu połączenia i lekkiego zgęstnienia.
Gorący mus cytrynowy przepuszczamy nad miską przez gęste sitko. Miskę z musem odstawiamy do przestygnięcia.
Masło kroimy w kostkę. Lekko ciepłą masę cytrynową miksujemy z zimnym masłem na gładki krem. Gotowy krem cytrynowy przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na 2-3 godziny do lodówki.
Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (grzałka góra-dół).
Kruche ciasto wyjmujemy z lodówki, odwijamy z foli, przekładamy na stolnicę oprószoną mąką. Rozwałkowujemy na placek o grubości około 4 mm.
Formę na tartę smarujemy masłem i oprószamy mąką, następnie rozwałkowanym ciastem wyklejamy spód i brzegi formy. Resztki odkrojonego ciasta przekładamy do mniejszej natłuszczonej foremki (resztki upieczonego ciasta wykorzystamy do dekoracji cytrynowej tarty). Ciasto nakłuwamy widelcem. Formy z ciastem wstawiamy ponownie do lodówki, do ponownego schłodzenia na około 20 minut.
Kruche ciasto pieczemy z obciążeniem przez około 20 minut. Następnie bez obciążenia przez kolejne 10-15 minut (do zrumienienia). Upieczone ciasto studzimy.
Krem cytrynowy rozsmarowujemy na kruchym spodzie. Gotową tartę cytrynową dekorujemy okruchami z kruchego ciasta (opcjonalnie możemy dodać również gotowe dekoracje świąteczne).