Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam.
Odsłon: 150
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 45
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 492
Polecam.
Odsłon: 150
Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...
Odsłon: 45
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 492
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Formę o śr. 21 cm natłuść i wyłóż papierem do pieczenia. Oddziel żółtka od białek. Zmiksuj na kogel-mogel cukier i żółtka. W drugiej misce ubij białka ze szczyptą soli. Dodaj do kogla-mogla białka i płatki kokosowe. Wymieszaj ciasto. Wyłóż je do formy. Piecz 20-25 minut i ostudź.
Na nadzienie zagotuj w rondelku śmietanę i sok. Zdejmij z ognia, dodaj czekoladę. Odstaw na 5 minut, po czym wymieszaj. Oddzielnie zmiksuj żółtka, cukier i łyżkę wody. Podgrzewaj na parze, mieszając, aż kogel-mogel będzie gładki i gęsty (3-4 minuty).
Następnie zmiksuj kogel-mogel z masą czekoladową, tak aby krem ostygł do temperatury pokojowej (10-15 minut). Wylej krem na ciasto i wstaw tartę do lodówki (4-5 godzin).
Podawaj z plasterkami banana, miąższem marakui i wiórkami kokosowymi.Źródło: Olivia