Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiająca tarta z obłędnym nadzieniem. Z pewnością przypadnie do gustu osobom, które nie lubą bardzo słodkich deserów. Świetnie sprawdzi się jako poczęstunek na przyjęciach w ogrodzie. Połączenie kruchego ciasta z wyrazistym limonkowym nadzieniem z pewnością zrobi wrażenie na gościach.
Forma na tartę o średnicy 24-26 cm
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5693
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 80
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 107
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 605
Przepis dnia
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 5693
Nasze ulubione placki ziemniaczane, po poznańsku „plendze” podajemy najczęści...
Odsłon: 80
Dni spędzone na działce przy pracy powodują, że trzeba zrobić kolację przy ni...
Odsłon: 107
Risotto bardzo często gości w moim domu. To danie, które za każdym razem może...
Odsłon: 605
Składniki
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy pokrojone w kostkę masło, wbijamy jajko, wsypujemy sól i cukier. Składniki zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto formujemy w kulkę, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 60 minut.
Formę na tartę o średnicy 24-26 cm smarujemy masłem, ciasto rozwałkowujemy na grubość około 3 mm. Ciasto przekładamy do formy, nakłuwamy widelcem. Na górę układamy papier i wsypujemy fasolę dla obciążenia. Spód tarty pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez 20 minut.
Żółtka przekładamy do miski i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach, następnie zmniejszamy obroty i dodajemy mleko skondensowane, sok i skórkę z limonki. Gotową masę wykładamy na podpieczony spód ciasta. Tartę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy przez 20 minut. Upieczoną tartę limonkową wyciągamy z piekarnika i studzimy. Następnie wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywną pianę wraz z cukrem pudrem. Tartę limonkową dekorujemy bitą śmietaną, skórką otartą z limonki oraz plastrami limonki. Przed podaniem ciasto schładzamy w lodówce. Smacznego!