Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 42969
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 473
Przepis dnia
Sezon na rabarbar w pełni, więc dziś zrobimy najlepsze, najpyszniejsze ciasto...
Odsłon: 42969
Przepis dnia
Poleam. Domowe słodkości najlepsze.
Odsłon: 473
Składniki
Mąkę przesiać , dodać masło, cukier puder, proszek do pieczenia, posiekać. Jajka , żółtka oddzielić od białek, żółtka dodać do produktów sypkich , zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce 30 minut. Formę do tarty - 26 cm średnicy lekko posmarować lub wyłożyć papierem do pieczenia.
Ciasto rozwałkować włożyć do formy , nakłóć widelcem.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni , wstawić i piec 25 minut. Jabłka obrać utrzeć na tarce o grubszych otworach , dodać cukier usmażyć, dodać 1 szklankę wody prażyć 3 minuty, dodać zieloną galaretkę wymieszać , pozostawić do wystudzenia, wyłożyć na tartę.
Konfiturę wiśniową zagotować , rozpuścić galaretkę , pozostawić do zakrzepnięcia. Śmietanę ubić na sztywno, wymieszać z krzepnącą galaretką , wyłożyć na jabłka.
Czekoladę zetrzeć na wierzch tarty.
Schłodzić w lodówce, pokroić na porcje.