Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudownie kruche ciasto z musem orzechowym i chrupiącymi orzechami pekan. Do tego pyszny domowy krem z daktyli.
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2942
Przepis na wyraziste mielone z łopatki wieprzowej z dodatkiem pikantnego sala...
Odsłon: 2942
Składniki
Forma 25-26 cm wysmarowana masłem i wysypana bułką tartą. Ciasto. Do miski przesypujemy obie mąki, puder, dodajemy pokrojone masło i energicznie zagniatamy na kruszonkę. Potem dodajemy żółtko, sól, wodę i zagniatamy do uzyskania jednolitej gładkiej masy. Ciasto cienko rozwałkowujemy. Przenosimy do formy, dokładnie wylepiamy dno i ścianki. Nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki na ok. 30 min. Ciasto pieczemy w 180°C ok. 17 -20 min.
Mus orzechowy. Jajka miksujemy ze śmietanką, cukrem . Dodajemy krem orzechowy lub mielone uprażone orzechy . .
Podpieczone i przestudzone ciasto smarujemy warstwą kremu z daktyli lub nutellą. Tuż przed włożeniem do piekarnika przelewamy na ciasto przygotowany mus orzechowy i układamy orzechy. Pieczemy w 180°C ok. 30 min. Domowy krem z daktyli jest w moich przepisach, ale podam Wam i tu. Suszone daktyle kroję na pół, zalewam gorącą wodą ( tylko do przykrycia daktyli ) i odstawiam na 6-8 godzin lub całą noc. Potem większą część wody odlewam i miksuję na gęsty krem. Dolewam gęste mleko kokosowe. Przekładam do słoików i przechowuję w lodówce ponad tydzień .suszone daktyle 400 g mleko kokosowe 4 łyżki woda do namaczania
Teraz już tylko jeść :)