Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta rustykalna to pyszne ciasto które przygotujecie bardzo szybko. Zawsze kiedy macie ochotę na coś słodkiego. Wczoraj właśnie naszła mnie taka ochota. Zagniotłam ciasto wyłożyłam owoce, upiekłam i mogłam się zajadać pysznym ciachem. Żeby zrobić taką tartę nie potrzebujecie nawet formy do tarty. Wystarczy rozwałkować ciasto i zagiąć brzegi. Moja tarta po zagięciu rogów ma średnicę 23 cm.
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5319
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 406
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5319
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 406
Składniki
Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder. Dodać pokrojone masło i posiekać nożem. Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto możecie też zagnieść mikserem z hakami, lub robotem. Kiedy ciasto będzie zwarte, uformować z niego kulę i zawinąć ją w folię spożywczą. Następnie schłodzić, około godzinę w lodówce.
Wypestkowane czereśnie przełożyć do miski. Dodać mąkę ziemniaczaną, cukier puder i ekstrakt migdałowy. Wszystko razem wymieszać. Schłodzone ciasto przełożyć na papier do pieczenia i rozwałkować na kształt koła, podsypując mąką (wałkujemy na papierze ponieważ będzie nam łatwiej przenieść tartę na blaszkę). Rozwałkowane ciasto posypać kaszą manną, wyłożyć czereśnie, tak żeby brzegi na kilka centymetrów pozostały wolne.
Następnie zagiąć brzegi ciasta do środka. Ciasto może pękać, ale to nie szkodzi. Moje też pękało, a po upieczeniu wygląda całkiem fajnie. Tarta rustykalna nie jest idealna :)
Tartę razem z papierem przełożyć na blaszkę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 35-40 minut. Wystudzoną tartę posypać cukrem pudrem.