Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasto z masą serową i czekoladowym wykończeniem. Polecam wszystkim wielbicielom serników.
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1154
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 230
Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, ale nie chcesz rezygnować ze zdrowych wyb...
Odsłon: 1154
Składniki
Mąkę, proszek do pieczenia, 1 szklankę cukru, 1/5 kostki margaryny, szczyptę soli i cukier wanilinowy posiekać.
Dodać jajko oraz 1 łyżkę jogurtu i zagnieść ciasto.
Formę do tarty lekko natłuścić i wysypać mąką.
Ciasto rozwałkować na koło o średnicy nieco większej od średnicy formy na tartę.
Rozwałkowanym ciastem dokładnie wyłożyć formę i równomiernie ponakłuwać je widelcem.
Ciasto piec przez 20 minut w temperaturze około 200 stopni Celsjusza.
Po upieczeniu pozostawić w formie do wystygnięcia.
1/4 kostki margaryny rozpuścić w rondlu.
Do margaryny dodać 2 łyżki cukru oraz 2 łyżki jogurtu i podgrzewać często mieszając aż do rozpuszczenia cukru.
Dodać ser oraz budyń w proszku. Mieszając przez cały czas zagotować masę, dodać żółtka i dokładnie rozmieszać.
Gorącą masę serową przelać do upieczonego ciasta, pozostawić do wystudzenia.
1/4 kostki margaryny i łyżkę mleka podgrzewać powoli aż margaryna się rozpuści. Dodać 4 łyżeczki cukru oraz 2 łyżeczki kakao, dokładnie wymieszać i podgrzewać do rozpuszczenia cukru.
Polewę zdjąć z płyty grzewczej i studzić mieszając. Kiedy zacznie tężeć, polać nią w dowolny sposób wierzch tarty.
Ciasto wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na całą noc.