Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szkoda, że sezon na truskawki jest taki krótki... Jedzmy, póki jeszcze są! Tarta jest super orzeźwieniem na upalne dni!
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 344
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 76
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 75
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 55
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2449
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 344
Na dzisiejszą zapiekankę miałam trochę grzybów, ziemniaków, kalafiora i kiełb...
Odsłon: 76
filet z kurczaka z słodko pikantnym sosie - szybkie, proste i bardzo aromatyc...
Odsłon: 75
Przepyszny sernik na wzór tych idealnych z kawiarni. Goście będą pytać, gdzie...
Odsłon: 55
Smażone pączki z dziurką to ciekawa alternatywa na Tłusty Czwartek. Nie wymag...
Odsłon: 2449
Składniki
SPÓD: Herbatniki kruszymy (aby przypominały bułkę tartą) przy pomocy blendera. Masło rozpuszczamy i odstawiamy, aby przestygło. Ostudzone masło wlewamy do herbatników i mieszamy, aby powstała jednolita masa (przypominająca „mokry piasek”). Formę do tarty (o średnicy 25 cm) wyścielamy folią aluminiową i wylepiamy dokładnie spód i boki masą herbatnikową. Wstawiamy do lodówki.
MASA TRUSKAWKOWA: Truskawki blendujemy i przelewamy do garnka, dodajemy szklankę wody i zagotowujemy. Wsypujemy do tego galaretki truskawkowe, mieszamy, aż się rozpuszczą i zdejmujemy z ognia. Odstawiamy do ostygnięcia (co jakiś czas mieszając). Lekko tężejącą masę wylewamy na ciasto i wstawiamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
WARSTWA CZEKOLADOWA: Czekoladę siekamy na drobne kawałki. Śmietanę podgrzewamy (uważamy, aby się nie zagotowała). Wsypujemy czekoladę, zdejmujemy z ognia i energicznie mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Gdy lekko przestygnie, wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki, aby zastygła.