Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Tarta z bitą śmietaną"
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 176
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 105
Smaczne i proste w przygotowaniu kotlety mielone z mięsa wieprzowo - wołowego.
Odsłon: 176
Czasami można znaleźć bardzo apetyczne rzodkwie, są idealne do surówek.
Odsłon: 105
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj szczyptę soli i pokrojone na kawałki masło. siekaj nożem, aż powstaną grudki. Następnie wbij jajko. Wsyp cukier puder i szybko zagnieć ciasto. Uformuj z niego kulę, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na około 30 minut.
Po wyjęciu schłodzone ciasto cienko rozwałkuj. Wylep nim spód i brzegi wyłożonej pergaminem prostokątnej formy (o wymiarach ok. 24 x 32 cm). Ciasto gęsto ponakłuwaj widelcem. Następnie wstaw je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piecz je na rumiano ok. 20-25 minut. Potem wystudź.
Śmietanę kremówkę wymieszaj z cukrem wanilinowym oraz zagęstnikiem. Wszystko ubij na sztywno, a potem połącz z posiekaną czekoladą. Bitą śmietanę rozsmaruj na upieczonym kruchym spodzie. Wierzch wyrównaj i wstaw na godzinę do lodówki.
Galaretkę rozpuść w szklance wrzątku, wystudź. Truskawki umyj, usuń szypułki. Owoce pokrój na plasterki i ułóż je na warstwie śmietany. Wyłóż na nie mocno tężejącą galaretkę i schładzaj jeszcze 1-2 godziny.
Czas przygotowania: 55 minut.
Cena porcji: ok. 3,5 zł. Kalorie: porcja 410 kcal.Źródło: Na żywo