Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
tarta z pysznym kremem na bazie serka mascarpone
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9581
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3212
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6672
To najlepsze zapiekanki z kurczakiem jakie jadłam! Czasami nie trzeba wielu...
Odsłon: 9581
Ogórki nie tylko kiszone i konserwowe układamy na półce w spiżarni. Krokodylk...
Odsłon: 3212
Polecam na kolację. Nie tylko wegetarianie będą zadowoleni.
Odsłon: 6672
Składniki
Masło siekamy z cukrem, solą i mąką a następnie dodajemy jajko. Wyrabiamy do uzyskania jednolitej konsystencji, formujemy placek, zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na min. 30 minut. Zimne ciasto wałkujemy na grubość 3 mm i układamy w foremce do tarty (u mnie 26cm) nakłuwamy gęsto widelcem (można też wyłożyć folią aluminiową i wysypać suszonym grochem) Pieczemy około 15-20 min na złoty kolor w temperaturze 180 stopni.
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance wody, odstawiamy. Schłodzoną śmietanę ubić. Do mascarpone dodać wanilie i cukier dobrze wymieszać mikserem, dodać ubita śmietanę i delikatnie wmieszać. Na ostudzony spod wyłożyć krem, wyrównać, na to nałożyć pokrojone brzoskwinie, i zalać tężejąca galaretka. Wstawić do lodówki, najlepiej na noc.