Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta idealna na spokojne popołudnie
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 159
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 1636
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4436
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 159
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 1636
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4436
Składniki
Mieszamy dwa rodzaje mąki, dodajemy masło w temperaturze pokojowej, szczyptę soli, pół szklanki cukru i całe jajko. Wszystko mieszamy razem krótko aż składniki się połączą. Formę do tarty (o średnicy 28 cm) smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą. Nadmiar bułki który się nie przyklei do ścianek wysypujemy. Ciasto rozwałkowujemy do okręgu trochę większego niż średnica formy. Warto zrobić to umieszczając ciasto pomiędzy dwoma kawałkami papieru do pieczenia (nie przyklei się do blatu ani wałka). Rozwałkowane ciasto przekładamy do formy a nadmiar ciasta wystający ponad brzegi odcinamy. Formę umieszczamy w lodówce i zabieramy się za farsz.
Trzy jabłka obieramy i tniemy w cienkie plasterki. przekładamy na patelnię lub do garnka, dodajemy łyżkę masła i pół szklanki cukru. Gdy jabłka zaczynają mięknąć dodajemy trochę wody i cynamon. Drewnianą łyżką rozgniatamy co większe kawałki. Gdy jabłka trochę przestygną przekładamy je do formy z ciastem.
Pozostałe dwa jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda. Ćwiartki dzielimy na trzy równe części. Kawałki jabłek układamy od zewnątrz formy a potem zagospodarowujemy środek :)
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy tartę przez około godzinę aż jabłka zmiękną i się trochę zarumienią
W małym garnku mieszamy pół szklanki wody z połową szklanki cukru i zagotowujemy. Gdy część wody odparuje a syrop zacznie gęstnieć bierzemy pędzel i smarujemy nim jabłka na tarcie
SMACZNEGO