Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i pyszny deser. Pomysł na zastosowanie owoców sezonowych. Do kawy, do herbaty.
forma do tart o średnicy 28 cm.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22624
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14950
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4726
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44746
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 685
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22624
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14950
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4726
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44746
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 649
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 685
Składniki
Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto nie wymaga schłodzenia w lodówce. Rozwałkować na grubość ok. 0,5-0,6 cm. Ciasto zawinąć na wałku i przenieść na formę do tart. Docisnąć ciasto delikatnie palcami do formy, brzegi ciasta, jeśli wystają ponad formę, ściąć nożem (ja delikatnie zawijam, nie odcinam). Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 20-25 minut (wszystko zależy od piekarnika). Ja ustawiam czas pieczenia najpierw na 15 minut, potem dopiekam jeszcze tak długo, żeby kolor tarty był złoto - rumiany. Upieczony spód do tarty przełożyć na talerz i wystudzić.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier do smaku. Serek mascarpone rozmieszać mikserem na wolnych obrotach i stopniowo dodawać ubitą śmietanę, mieszać delikatnie łyżką. Krem rozłożyć równo na spód tarty.
Na krem wyłożyć ulubione owoce, tartę można jeszcze udekorować listkami melisy czy mięty. Następnie tartę polać tężejącą galaretką. Ja rozpuszczam galaretkę w połowie ilości wody z przepisu podanego na opakowaniu. Galaretka sprawia, że owoce zachowują swój piękny kolor. Tartę odstawić do schłodzenia. Smacznego!