Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i pyszny deser. Pomysł na zastosowanie owoców sezonowych. Do kawy, do herbaty.
forma do tart o średnicy 28 cm.
Bardzo smaczne, pachnące pierniczki przygotowywane z ciasta dojrzewającego. C...
Odsłon: 14
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 800
Bardzo smaczna pasztetowa, bez zagęszczaczy jakimi są kaszka manna, bułka ta...
Odsłon: 158
Bardzo smaczne, pachnące pierniczki przygotowywane z ciasta dojrzewającego. C...
Odsłon: 14
Dzisiaj sernik na zimno na spodzie biszkoptowym z borówką amerykańską i galar...
Odsłon: 800
Bardzo smaczna pasztetowa, bez zagęszczaczy jakimi są kaszka manna, bułka ta...
Odsłon: 158
Składniki
Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto nie wymaga schłodzenia w lodówce. Rozwałkować na grubość ok. 0,5-0,6 cm. Ciasto zawinąć na wałku i przenieść na formę do tart. Docisnąć ciasto delikatnie palcami do formy, brzegi ciasta, jeśli wystają ponad formę, ściąć nożem (ja delikatnie zawijam, nie odcinam). Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 20-25 minut (wszystko zależy od piekarnika). Ja ustawiam czas pieczenia najpierw na 15 minut, potem dopiekam jeszcze tak długo, żeby kolor tarty był złoto - rumiany. Upieczony spód do tarty przełożyć na talerz i wystudzić.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier do smaku. Serek mascarpone rozmieszać mikserem na wolnych obrotach i stopniowo dodawać ubitą śmietanę, mieszać delikatnie łyżką. Krem rozłożyć równo na spód tarty.
Na krem wyłożyć ulubione owoce, tartę można jeszcze udekorować listkami melisy czy mięty. Następnie tartę polać tężejącą galaretką. Ja rozpuszczam galaretkę w połowie ilości wody z przepisu podanego na opakowaniu. Galaretka sprawia, że owoce zachowują swój piękny kolor. Tartę odstawić do schłodzenia. Smacznego!