Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybki i pyszny deser. Pomysł na zastosowanie owoców sezonowych. Do kawy, do herbaty.
forma do tart o średnicy 28 cm.
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 24
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 106
Nie ma co ukrywać. To nie jest dietetyczne danie. :D Jest mega kaloryczne ale...
Odsłon: 24
Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...
Odsłon: 110
To proste, a zarazem eleganckie danie łączy w sobie soczyste plastry mięsa z...
Odsłon: 106
Składniki
Z podanych składników zagnieść ciasto. Ciasto nie wymaga schłodzenia w lodówce. Rozwałkować na grubość ok. 5-6 cm. Ciasto zawinąć na wałku i przenieść na formę do tart. Docisnąć ciasto delikatnie palcami do formy, brzegi ciasta, jeśli wystają ponad formę, ściąć nożem (ja delikatnie zawijam, nie odcinam). Ciasto ponakłuwać widelcem. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 20-25 minut (wszystko zależy od piekarnika). Ja ustawiam czas pieczenia najpierw na 15 minut, potem dopiekam jeszcze tak długo, żeby kolor tarty był złoto - rumiany. Upieczony spód do tarty przełożyć na talerz i wystudzić.
Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno, dodając pod koniec cukier do smaku. Serek mascarpone rozmieszać mikserem na wolnych obrotach i stopniowo dodawać ubitą śmietanę, mieszać delikatnie łyżką. Krem rozłożyć równo na spód tarty.
Na krem wyłożyć ulubione owoce, tartę można jeszcze udekorować listkami melisy czy mięty. Następnie tartę polać tężejącą galaretką. Ja rozpuszczam galaretkę w połowie ilości wody z przepisu podanego na opakowaniu. Galaretka sprawia, że owoce zachowują swój piękny kolor. Tartę odstawić do schłodzenia. Smacznego!