Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Owocowe tarty to idealny pomysł na wiosenny deser. Doskonałym pomysłem będzie przyrządzenie tarty z kremem różanym i owocami pod glazurą. Kruchy, maślany spód idealnie łączy się z delikatnym i świeżym smakiem nadzienia. Przepis pochodzi z 541. odcinka programu "Ewa gotuje".
Składniki
Mąkę przesiać na stolnicę. Dodać mąkę migdałową. Posłodzić cukrem pudrem. Uperfumować cukrem waniliowym. Dorzucić zimne masło. Posiekać. Zrobić dołeczek. Wybić jajko, dodać śmietanę. Wymieszać nożem. Następnie szybko wyrobić. Włożyć do zamykanego pojemnika i na 30 minut wstawić do lodówki.
Zimne ciasto lekko zagnieść. Rozwałkować i wykleić nim formę na tartę (spód i boki). Nakłuć widelcem. Przykryć papierem. Obciążyć, np. fasolą.
Piec przez 30 minut w temp. 180 st. C (po 15 minutach usunąć papier z obciążeniem).
Zrobić krem. Do serka dodać konfiturę z róży. Zmiksować i wyłożyć na wystudzony spód.
W szklance wrzątku rozpuścić glazurę. Posłodzić, wymieszać i odstawić na 15 minut.
Na kremie ułożyć pokrojone truskawki. Posmarować tężejącą glazurą i zostawić na 30 minut (w lodówce wystarczy 15 minut).
Udekorować bratkami.