Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Orzeźwiające ciasto, przełamanie delikatnie słodkiego kremu z kwaskową borówką i galaretką cytrynową.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 137
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4304
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11717
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6697
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5545
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13802
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 137
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4304
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 11717
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6697
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5545
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 13802
Składniki
Do masła w temperaturze pokojowej dodajemy mąkę, cukier puder, kakao i jajko. Ciasto zagniatamy do połączenia składników. Po czym wykładamy do foremki na tartę. Nakłuwamy spód ciasta widelcem, przykrywamy folią aluminiową, dociskamy do ciasta i wysypujemy grochem lub kaszą. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 170°C i pieczemy przez 15 min.
W czasie kiedy ciasto się piecze, przygotowujemy galaretkę. Nie robimy jej jednak według przepisu z opakowania. Używamy po prostu mniejszą ilość wrzącej wody. Ja użyłam tylko 250 ml. Aby galaretki było mniej i miała intensywniejszy smak. Odstawiamy do wystudzenia.
Następnie zabieramy się za krem. Białą czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej. Do serka mascarpone stopniowo dodajemy lekko ostudzoną czekoladę. Mieszamy delikatnie łyżką, aby serek się nie zważył.
Na upieczone, ostudzone ciasto wykładamy gotowy krem. Górę ozdabiamy borówkami, całość zalewamy wcześniej przygotowaną, tężejącą galaretką.
Gotową tartę chowamy do lodówki aby całość ładnie stężała.
Smacznego.