Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tarte z musem jabłkowym
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5334
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 409
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 5334
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 409
Składniki
Wykonanie Mąkę wymieszać razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym, zrobić w środku wgłębienie i posiekać schłodzone masło, na koniec dodać żółtka. Ciasto zanieść na jednolita masę. Podzielić na ¾ i ¼ i owinąć w folę. Schłodzić minimum godzinę. Po schłodzeniu z większą część rozwałkować i wyłożyć na formie do tarty (28 cm) ciasto nakłuć widelcem położyć pergamin i obciążyć kamyczkami lub fasolą. Piec przez 15-20 minut w temperaturze 190 stopni. Po upływie tego czasu ściągamy obciążenie, dajemy mus i dekorujemy według uznania mniejszym kawałkiem ciasta. Pieczemy jeszcze ok 15 minut, po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem zmieszanym z cynamonem.
Przygotowanie musu Jabłka umyć, obrać i pokroić na drobne kawałeczki. Dodajemy wodę, cynamon oraz cukier i gotujemy na małym ogniu aż jabłka się rozgotują i nadmiar wody odparuje. Rozgotowane owoce blendujemy.