Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tarta z rabarbarem i bezą to bardzo ciekawe połączenie kruchego ciasta, słodkiej bezy i kwaskowatego rabarbaru. Świetnie sprawdzi się jako deser letnimi popołudniami.
Forma do tart o średnicy 24 cm
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3279
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1278
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1774
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 581
Delikatne mięso wieprzowe w rumianym sosie cebulowym to doskonała propozycja...
Odsłon: 3279
Taco z kurczakiem to eksplozja smaków i kolorów, które rozgrzeją każde spotka...
Odsłon: 1278
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 1774
Przepis na te kulki sernikowe to świetne rozwiązanie, kiedy zostaje Ci kawałe...
Odsłon: 581
Składniki
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier przesiej do miski. Dołóż zimne masło i posiekaj je nożem, do momentu uzyskania kawałków wielkości migdałów. Następnie wyrób ciasto dłońmi, aż masło się całkowicie wchłonie. Dodaj żółtka i ponownie zagnieć do połączenia składników. Masę owiń folią aluminiową lub spożywczą i schowaj do lodówki na ok. 1 godzinę.
Rabarbar umyj i pokrój na drobne kawałki. Włóż je do garnka i zalej 100 ml wody. Dodaj cukier i całość zagotuj.
Do szklanki wlej 50 ml wody i rozrób z nią mąkę ziemniaczaną. Wlej do gotującego się rabarbaru. Chwilę gotuj, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia.
Formę do tarty o średnicy 24 cm wyściel zimnym ciastem i ponakłuwaj widelcem w kilku miejscach. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Ciasto podpiecz przez ok. 10 minut. Na podpieczony spód wylej gorący jeszcze kisiel z rabarbarem. Wstaw do piekarnika na kolejne 20 minut.
W misce ubij białka na prawie sztywną pianę z dodatkiem soli. Partiami dodawaj cukier, nie przerywając ubijania. Kontynuuj ubijanie przez kolejne 10 minut. Masę białkową rozłóż równomiernie na cieście i piecz w tej samej temperaturze przez kolejne 20 minut. Tarta z rabarbarem i bezą świetnie smakuje z dodatkiem lodów.